fallback

Могат ли изборите в САЩ да предизвикат рязка промяна в политиката на Фед

Вероятно Джером Пауъл ще си остави вратата отворена заради политиките на двамата кандидати за президент Тръмп и Харис, посочи Петко Вълков

15:03 | 23.08.24 г.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл едва ли ще представи сериозни изненади в речта си на симпозиума на централните банки в Джаксън Хол. Очаква се той да сигнализира за намаляване на лихвите в средата на септември и последващи намаления до края на годината. Но тъй като тази среща се случва в навечерието на президентските избори в страната, е много възможно Пауъл да си остави вратата отворена за рязка промяна на политиката на Фед през следващата година заради политиките на двамата кандидати Доналд Тръмп и Камала Харис.

Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Основният сценарий на Федералния резерв и на който разчитат пазарите е свързан с овладяване на инфлацията, така че състоянието на икономиката и на трудовия пазар да заемат по-централно място в политиката за лихвите. И двамата кандидат-президенти ще имат експанзивна фискална политика, като това ще е една идея по-засилено при Тръмп, което ще се отрази на бюджетните дефицити“, коментира Вълков.

По думите му при Доналд Тръмп част от мерките са определено проинфлационни - политиката на налагане на мита, данъчните облекчения, ограниченията върху имиграционната политика. При него ситуацията е хем ясна, хем той е човек на изненадите. В същото време при Харис политиката се очаква да бъде продължение на политиката на Байдън с едно основно ограничение - няма да разполага с този бюджет, няма да може да наложи такива мащабни политики, което по-скоро се припокрива от гледната точка на Фед, отбеляза събеседникът.

И двамата залагат на известно нарастване на социалните разходи или на намаляване на приходите от корпоративни данъци, което ще е негативно за бюджета. Този бюджет ще се гласува през пролетта на 2025 г., когато двете партии могат да бъдат толкова разделени, че приемането на бюджета да се забави, да се говори отново за вдигането на тавана на дълга на САЩ и да се стигне до блокиране на федералното правителство, каза Вълков. 

Този негативен сценарий на замразяване на бюджетните средства може да дойде в изключително деликатен момент на наченки на отслабване на пазара на труда и опасения за плитка рецесия. "В речта си в Джаксън Хол Пауъл в крайна сметка ще си отвори вратата, че темповете на намаление на лихвите както могат да се засилят през следващата година в зависимост от най-актуалните данни, с които той ще разполага, но така и могат да се обърнат в обратна посока, ако се окаже, че експанзивната фискална политика вземе превес и инфлацията отново се засили", коментира Вълков.

В подобен сценарий дори при сваляне на лихвите до средата на 2025 г., може да се наложи известен период на затягане през второто полугодие, посочи той. И добави, че данните в момента не подкрепят по-агресивно намаляване на лихвите от 0,25% през септември.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още