fallback

ЕЦБ ще действа предпазливо с лихвите

Банката се притеснява заради устойчивата инфлация в сектора на услугите и увеличаването на спестяванията, които възпират потреблението - ключов елемент за възстановяването на икономиката

17:34 | 22.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) смята, че през септември е подходящият момент за преразглеждане на позицията за лихвените проценти, макар че централните банкери на еврозоната обещават да запазят непредубедеността си в светлината на рисковете пред инфлацията и икономиката.

Това става ясно от публикация на централната банка на еврозоната, свързана с предишната среща за определянето на лихвите, цитирана от Bloomberg.

„Срещата през септември е широко възприемана като подходящо време за преоценка на паричната политика“, посочва се в публикацията. „На тази среща трябва да се подходи с открито съзнание, което също предполага, че зависимостта от данните не е еквивалентна на прекалено фокусиране върху конкретни, единични данни“, казва се още в публикацията на ЕЦБ.

Инвеститорите залагат, че ЕЦБ ще понижи лихвите на следващата си среща през септември, след като през юни осъществи първото намаление. Данните за инфлацията и производителността бяха разочароващи през лятото, но ключов показател за заплатите се забавя през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се забавяне и на ръста на потребителските цени този месец.

Според члена на управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен нарастващите рискове пред перспективите за икономическия растеж в Европа засилват аргументите за намаляване на разходите по заемите.

„Устойчивостта на инфлацията в услугите остава централният елемент, оформящ инфлационните перспективи“, посочват от ЕЦБ в публикацията. Според централната банка рискът от висока инфлация в сектора на услугите за по-дълъг период от време не е смекчен от хладното възстановяване на икономиката.

„Забавянето на ръста на цените на неенергийните промишлени стоки се изчерпва, а високите транспортни разходи и нарастващият протекционизъм могат да окажат възходящ натиск върху инфлацията на цените в бъдеще, по-нататъшният спад на основната инфлация ще трябва да разчита на забавяне на инфлацията в сектора на услугите“, казват от ЕЦБ.

„В същото време продължаващият растеж на печалбите в сектора на услугите, макар и с по-слаби темпове, и силата на търсенето на услуги предполагат по-слабо предаване на паричната политика към частта от икономиката, която упражнява най-силен инфлационен натиск“, добавя се в публикацията.

От ЕЦБ пишат още, че предпазливият подход по отношение на лихвите ще позволи на управителния съвет да реагира, като следва по-постепенен път на намаляване на лихвените проценти, ако инфлацията се окаже по-устойчива от прогнозите.

В публикацията се подчертава, че постепенното смекчаване на затегнатата парична политика е балансиращ акт, тъй като е важно да не се навреди неоправдано на икономиката с поддържането на високи лихви за твърде дълъг период от време.

„До срещата през септември ще бъдат публикувани много нови данни, като данните за инфлацията през юли и август; информация за националните сметки за второто тримесечие; за компенсациите на служител; за печалби и производителност; за паричните данни“, пишат от ЕЦБ.

„Курсът на фискалната политика се разглежда като поставящ предизвикателства през следващите месеци. Бяха изразени опасения, че в период на политическа несигурност и смяна на правителства може да има по-малко фискална консолидация от очакваното досега“, признават още от ЕЦБ.

Банката допълва, че по-големите спестявания са естествена реакция на по-високите лихвени проценти по депозитите, предлагани в контекста на предишното затягане на паричната политика. Въпреки това силното увеличение на спестяванията, наблюдавано през първото тримесечие на годината, повдига въпроси относно потреблението и прогнозите за икономиката, които се базират на него.

Като цяло, въпреки всички тези слоеве на несигурност, ЕЦБ смята, че икономиката на еврозоната остава на пътя на възстановяването, водено от потреблението, в съответствие със засилването на ръста на реалните доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още