fallback

Коя ще е първата компания с капитализация от 4 трлн. долара?

Клубът на компаниите с оценка от поне 1 трлн. долара постоянно се увеличава

10:51 | 22.08.24 г.

Към август тази година само седем публично търгувани компании са с пазарна капитализация от поне 1 трлн. долара. С изключение на петролния гигант Saudi Aramco всички те са базирани в САЩ и са част от технологичния сектор.

От тях американският производител на чипове Nvidia, който се присъедини към елитния клуб през май 2023 г., наскоро задмина Microsoft и Apple, превръщайки се в най-високо оценяваната компания в света с капитализация от 3,34 трлн. долара, подхранена от процъфтяващия пазар на изкуствен интелект. Макар че времето ѝ на върха бе кратко, бързият ръст на Nvidia през последните две години е забележителен.

Компанията обаче е и единствената сред тези с поне 1 трлн. долара капитализация, която може да достигне следващия крайъгълен камък – оценка от 4 трлн. долара, в рамките на една година, и то въпреки поевтиняването на акциите ѝ напоследък, показва анализ на BestBrokers. В същото време за Microsoft и Apple прогнозите са да постигнат това до 2026 г., доста преди Google, която според очакванията няма да удари тази цена преди средата на 2031 г.

Според прогнозите ако пазарната капитализация на Nvidia продължи да расте със скорошния среден темп от 104,25%, компанията ще постигне цена от 4 трлн. долара след около 6 месеца, а при по-оптимистични сценарии това може да се случи дори до края на 2024 г.

Разбира се, винаги може някоя друга компания да изненада пазара и да постигне първа подобна оценка. В крайна сметка малцина очакваха забележителният ръст на Nvidia през 2022 г., когато капитализацията ѝ бе едва 364,18 млрд. долара.

Според изчисленията на BestBrokers Microsoft втора би постигнала цена от 4 трлн. долара. Със сегашната капитализация от 3,15 трлн. долара и среден годишен растеж от 13,44%, очаква се Microsoft да постигне това до средата на 2026 г.

Apple вероятно ще е трета, ако ценовият ѝ ръст продължи с подобен темп, а след нея ще е Meta Platforms, която според очакванията ще удари капитализация от 4 трлн. долара до началото на август 2027 г.

 

От друга страна, въпросът е коя ще е следващата компания, която ще влезе в клуба на 1 трлн. долара. Според прогнозите това ще е американският конгломерат Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, чиято оценка в момента е около 962 млрд. долара. Очаква се тя да се изкачи над границата до януари 2025 г. предвид темпа ѝ на растеж от 12,42% от 2022 г. насам.

Фармацевтичният гигант Eli Lilly, с пазарна капитализация от 857 млрд. долара, и производителят на полупроводници Broadcom, оценяван на 771 млрд. долара вероятно ще са следващите, които ще влязат в клуба, ако темпът им на растеж остане на сегашните нива от съответно 41,29% и 45,17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още