fallback

Изненадващо силните данни за запасите от суров петрол в САЩ потискат цената му*

Очакванията, че напрежението в Близкия изток се успокоява, също дават низходящ тласък на пазара

08:58 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола продължават да се понижават и в сряда на фона на оценки за нарастващи запаси от суров петрол в САЩ и очакванията, че напрежението в Близкия изток се успокоява след обиколка на медиатори из региона, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент спадат с 12 цента, или 0,16%, до 77,08 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 14 цента, или 0,19%, до 73,03 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили миналата седмица с 347 хил. барела, посочват пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт от вторник. Резервите от бензин и дистилати обаче са спаднали съответно с 1,043 млн. и 2,247 млн. барела, посочват източниците.

САЩ са най-големият производител и потребител на петрол в света, а нарастващите запаси сигнализират свръхпредлагане, което може да засегне цените.

Официалните данни на американското правителство за запасите ще бъдат представени в сряда.

В същото време държавният секретар Антъни Блинкен приключи обиколката си в Близкия изток, която целеше да помогне за постигането на споразумение за спиране на огъня в Газа.

Блинкен и посредници от Египет и Катар засилиха надеждите за „компромисно предложение“ на САЩ, което може да намали различията между двете страни в 10-месечната война.

„Надеждите за спиране на огъня между Израел и „Хамас“ натежават върху петрола, заедно с продължаващите опасения около търсенето“, коментират стратезите на ING.

„Макар че по-слабото търсене от Китай беше добре отчетено, маржовете на рафинериите в цял свят са под натиск през по-голямата част от август, което предполага, че тези опасения около търсенето не са изолирани само до Китай“, добавят те.

Икономическите трудности в най-големия вносител Китай продължават да спъват пазара, тъй като слабите маржове за обработка и ниското търсене на горива ограничава дейността на държавните и независимите рафинерии.

Вносът на суров петрол от най-големия доставчик Русия е спаднал през юли със 7,4% на годишна база, а вносът на мазут се е свил за трети пореден месец, показаха митнически данни тази седмица.

*Данните са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още