fallback

Пазарната несигурност оцвети в червено европейските борси

Инвеститорите са в очакване на две ключови събития, свързани с Федералния резерв на САЩ

20:07 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси приключиха сесията във вторник с понижения, тъй като несигурността на пазара относно икономическите перспективи продължава, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,46% спад. Всички сектори, с изключение на автомобилния, и всички основни борси се озоваха на червено. Банките отстъпиха с 1,25%, докато секторът на петролните и газовите компании се потопи с 2,09%.

Цената на акциите на британската телекомуникационна компания BT завърши търговията с 6,39% понижение, след като конкурентният мрежови доставчик CityFibre обяви, че е сключил сделка да пусне своята широколентова услуга Sky в мрежата си.  

Шведската централна банка намали лихвените проценти с 25 базисни пункта от 3,75% до 3,5% и сигнализира за още две до три понижения на лихвите тази година. Йенс Магнусон, главен икономист в групата за финансови услуги SEB, каза, че централната банка вероятно ще търси насоки от Федералния резерв за темповете на облекчаване на политиката.

Сега пазарите по света ще се фокусират върху ключовите събития на Фед тази седмица. Протоколът от последното заседание на централната банка ще бъде публикуван в сряда, преди речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Джаксън Хоул, Уайоминг, в петък.

И двете събития могат да дадат повече яснота на инвеститорите относно перспективите за намаляване на лихвените проценти и какво да очакват от следващото заседание на Фед.

Американските борси започнаха търговията с колебания във вторник, след като в понеделник S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-дългите си периоди на ръст за 2024 г.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион бяха предимно на зелено, след като следиха Wall Street през нощта, докато инвеститорите оценяваха и протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка.

Инфлацията в еврозоната пък е достигнала 2,6% през юли 2024 г., спрямо 2,5% през юни, показват данни на Евростат. Междувременно индексът на цените на производител в Германия е спаднал с 0,8% на годишна база миналия месец, разкри Федералната статистическа служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още