fallback

М. Търпанов: Фед няма да прибързва с понижаването на лихвите въпреки натиска на пазара

Регулаторът се фокусира и върху трудовия пазар, коментира анализаторът

22:14 | 20.08.24 г. 1

Федералният резерв няма да прибързва с понижаването на лихвените равнища, докато няма ясни сигнали за това, че борбата с инфлацията е приключила. Това коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в Delta stock, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той допълни, че Фед най-вероятно си е взел поука от събитията от 70-те години на миналия век, когато доста бързо са понижили лихвите и е последвала нова вълна на инфлация. Не се очаква сега Фед да прибързва с понижаването на лихвените равнища, докато не е е сигурен в победа над инфлацията.

Сега основните настроения са насочени към понижения от 0,25 процентни пункта в следващите три заседания на Фед, каза гостът и уточни, че регулаторът ще следи данните и може да прави промени в политиките си.

Търпанов отчете, че пазарът се опитва да притиска Фед да намали лихвите, но едва ли регулаторът ще се подаде на този натиск. И въпреки че все още инфлацията е водеща в приоритетите на Фед, се обръща много голямо внимание на щетите върху трудовия пазар.

„Със сигурност пазарът се опитва да притиска Фед да намали лихвите, тъй като това би означавало покачване на цени на акции, покачване на цените на облигациите. Фед обаче едва ли ще се подаде на този натиск и според мен ще следи докрай излизащите данни среща по среща. И освен процесът на дезинфлация вече обръща много голямо внимание и на това до каква степен уврежда пазара на труда и как това се пренася върху реалната икономика. Но си мисля, че все още инфлацията е водеща в приоритетите на Фед“, посочи гостът в предаването. 

Според него Федералният резерв няма да успее да свали инфлацията на желаните равнища от 2%, ако пазарът на труда не претърпи охлаждане. В момента се вижда използването на кредитни инструменти, което е нормално в условия на намаляващи спестявания на домакинствата, но няма да може да продължи още дълго време.

„Независимо от предстоящото намаляване на лихвените проценти, паричната политика продължава да бъде по своята същност рестриктивна и за да може да продължи процесът на дезинфлация до заветните 2%, ще трябва да видим още малко „болка“ на пазара на труда и намаляване на потреблението“, отбеляза събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още