fallback

Цената на златото достигна нов рекорд и обрат не се вижда на хоризонта

Очакваното намаление на лихвите от Фед, забавянето на икономиката и геополитическото напрежение подкрепят благородния метал

17:24 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото достигна нова рекордно висока стойност във вторник заради отслабения долар и увеличаващите се залози, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите през септември.

Инвеститорите са загрижени и заради риска от засилване на геополитическото напрежение в Близкия изток и продължителната руско-украинска война. Това се разглежда като още един фактор в подкрепа на попътния вятър за цената на златото като убежище, пише fxstreet.com.

От техническа гледна точка биковете все още не са готови да се откажат и цената на златото може да се очаква да се повишава още. Осцилаторите на дневната графика се задържат на положителна територия и все още са далеч от зоната на свръхкупуване, което предполага, че пътят на цената на златото остава нагоре.

Според медията евентуален спад ще се ограничи до нива от порядъка на 2448-2446 долара за тройунция, защото това ще привлече нови купувачи на благородния метал на пазарите. Това ниво ще действа като ключова опорна точка, която, ако бъде пробита решително, трябва да проправи пътя за по-големи спадове. След това цената на златото може да ускори коригиращия спад още под границата от 2400 долара, към 50-дневната обикновена пълзяща средна близо до 2392 долара.

Инструментът FedWatch на CME Group показва по-голям шанс Фед да намали лихвените проценти на срещата през септември и допълнително да понижи разходите по заемите с над 200 базисни пункта до края на 2025 г.

Председателят на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари каза в понеделник, че дебатът за потенциално намаляване на основния лихвен процент през септември е подходящ, тъй като балансът на риска се е изместил повече към пазара на труда. Председателят на Федералния резерв на Чикаго Остан Гулсби допълва, че икономиката на САЩ не показва признаци на прегряване, така че централните банкери трябва да внимават за какъв период ще поддържат по-рестриктивната парична политика.

Инвеститорите очакват публикуването на протокола от срещата на Фед през юли в сряда и речта на председателя на американската централна банка Джером Пауъл на форума в Джаксън Хоул в петък. Доларът достигна седеммесечно дъно във вторник.

На геополитическия фронт държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел предложение за справяне с разногласията, които блокират сделката с ислямистката групировка „Хамас“ за освобождаване на заложници. Очаква се преговорите да бъдат възобновени тази седмица, което подхранва оптимизма, че прекратяването на огъня ще намали напрежението в Близкия изток и възможността за конфликт в целия регион. Това, на свой ред, ще засили апетита на инвеститорите за по-рискови активи.

„Златото ефективно се търгува в съответствие с очакваните кръстосани корелации на активите, въпреки че в момента се движи повече от валутните курсове, отколкото от лихвите“, казва Маркъс Гарви, ръководител на стоковата стратегия в Macquarie, цитиран от Ройтерс. Той отбелязва като забележителен факт и покупките от западни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още