fallback

Вносът на злато в Китай се сви до над 2-годишно дъно

Понижението е с 24% спрямо предишния месец до 44,6 тона, показват митнически данни

12:47 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Китайските потребители са продължили да се отдръпват от покупката на злато и през миналия месец на фона на рекордно високите цени и продължаващото икономическо забавяне в страната.

Вносът на злато (без това, принадлежащо на държавни финансови структури, бел. ред.) в най-големия купувач в света през юли е намалял с 24% спрямо предишния месец до 44,6 тона – най-малко от повече от две години, показват митнически данни, цитирани от Bloomberg. Това идва след дори още по-драстично понижение на търсенето от юни, когато доставките се сринаха с 58% на месечна основа.

Данните за вноса на злато по месеци. Графика: Bloomberg LP

Неутолимият апетит на Китай за благородния метал, който достигна своя пик през януари, е основен двигател на поскъпването, което изстреля цената му до над 2500 долара за тройунция. Ако обаче забавянето се задържи, може да натежи на бъдещите повишения.

Основният двигател на поскъпването е интересът към златото като актив убежище и оптимизмът, че Федералният резерв на САЩ ще започне скоро да намалява лихвените си проценти, както и търсенето от потребителите и централните банки в Азия, включително Китайската народна банка.

Но значителният спад на доставките показва колко силен е двойният удар от високите цени и отслабналата икономика върху китайските купувачи. Засегнати от продължаващата имотна криза и отслабналата местна валута, купувачите все повече установяват, че златото вече не е така достъпно. Най-силно засегнати са потребителските покупки като бижута, докато кюлчетата и монетите продължават да привличат търсене от инвеститори, които искат да съхраняват стойност в несигурни времена.

Едва миналата година страховете от забавянето на китайския икономически растеж подкрепиха търсенето на златото дори и при завишените му цени. Китайската централна банка също сложи на пауза програмата си за покупки през последните три месеца, отслабвайки и този ключов фактор на подкрепа за цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още