fallback

Основните индекси в Азия не успяха да намерят единна посока

Трейдърите реагираха на решението на Китайската народна банка да запази нивото на краткосрочните си референтни лихви по заемите без промяна

11:55 | 20.08.24 г.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 674,3 пункта, или с 1,8 на сто, до 38 062,92 пункта. Индексът Topix нарасна междувременно с 1,11 на сто до 2670,54 пункта.

Акциите на автомобилния производител Toyota поскъпнаха с 1%, а тези на SoftBank Group прибавиха малко над 3% към стойността си.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite се понижи с 0,93 на сто до 2866,66 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 1,25 на сто до 8252,87 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете понижение от 0,33 на сто до 17 511,08 пункта.

Цената на акциите на Baidu се повиши с 0,99 на сто, но книжата на Tencent изтриха близо 0,6 на сто от стойността си.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 0,83 на сто до 2696,63 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 записа ръст от 0,22% до 7997,7 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 август.

Трейдърите реагираха на решението на Китайската народна банка да запази нивото на краткосрочните си референтни лихви по заемите без промяна. Така основната лихва по едногодишните кредити в Китай - референтна за най-изгодните лихви, които банките могат да предлагат на бизнеса и домакинствата, остава 3,35 на сто, колкото беше и през миналия месец. Основната лихва по петгодишните кредити, използвана като ориентир за цената на ипотечните кредити, също е без промяна и запазва ниво от 3,85 на сто.

Междувременно стана ясно, че тайванският производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) ще направи първата копка на своя планиран завод в Дрезден, Германия, във вторник. Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет Си Си Уей ще ръководи делегация за отбелязване на официалното разширяване на компанията в Европа. TSMC обяви, че проектът на съвместното европейско дружество European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) се развива по план. След церемонията ще започне подготовката на площадката, а строителството се очаква да стартира до края на годината.

Пазарите обърнаха внимание на протоколите от последното заседание на Австралийската централна банка, когато тя запази непроменен основния си лихвен процент на ниво от 4,35 на сто. Регулаторът тогава отбеляза, че инфлацията остава „над целта“ и е „устойчива“. Според централната банка членовете на нейния борд за разгледали възможността за повишаване на лихвите, но в крайна сметка са решили да не ги коригират през август, тъй като потокът от данни не е предоставил достатъчно информация, за да се оправдае подобна мярка.

На валутните пазари йената се търгуваше при 146,33 йени за долар. Австралийската валута се разменяше срещу 0,673 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още