fallback

Как ще повлияят на пазарите сигналите на Пауъл в Джаксън Хоул

При сигнали за по-агресивно намаляване на лихвите, сценарият за меко приземяване ще бъде изместен, коментира Ивайло Чаушев, "Делтасток"

21:49 | 19.08.24 г.

Към момента данните за икономиката на САЩ не дават причина председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да е настроен към задържане на лихвите, вместо да ги свали. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът коментира предстоящата среща на централните банкери в Джаксън Хоул, евентуалните послания и влиянието им върху пазарите.

По думите на Чаушев има няколко риска около симпозиума на централните банкери в Джаксън Хоул, който започва в четвъртък, като основният е свързан с това какво ще каже председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

"Форумът има ефект върху пазарите като решение за лихвения процент в САЩ без самото решение и поне за момента не се очакват сериозни изненади“, каза Чаушев. Той изтъкна, че базовият сценарий за момента, особено след последните данни за инфлацията в САЩ, са тенденцията за цените да се запази и Фед да няма особено голяма причина да задържи лихвите, които се очаква да бъдат намалени с 0,25% на заседанието през септември.

"Първият риск е Пауъл да има по-ястребов тон - това означава, че ще постави под въпрос свалянето на лихвите с 0,25% през септември и ще попари очакванията за последващи сваляния на лихвите до края на годината и през 2025 г.", отбеляза анализаторът.

В сегащната ситуация има изместване на вниманието върху пазара на труда в САЩ, който ще изиграе важна роля в решението през септември, добави Чаушев. 

"Вторият риск е Пауъл да сигнализира сваляне на лихвите с 0,50% - това ще означава, че американската икономика се е забавила повече от очакваното и Фед е допуснал грешка, като не е започнал да сваля лихвите по-рано. Ако видим сигнали за по-агресивно намаляване на лихвите, това ще започне да измества базовия сценарий за меко приземяване на икономиката към рецесия. Това със сигурност ще доведе със себе си сериозна волатилност, подобна на тази, която видяхме през последните седмици", коментира пазарният анализатор.

Пазарите в момента са по-предпазливи към събитието, като реагират доста силно на всякакви новини в момента. При някаква изненада или дори повече споменавания на думата "рецесия" в изказвания на симпозиума, ще има покачване на волатилността, добави Чаушев.

Още от коментара може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още