fallback

Инвеститорите все още са изправени пред мъгла от несигурност

Пазарите остават уязвими на колебания в очакванията за паричната политика на САЩ

07:33 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Нервите на инвеститорите наскоро бяха успокоени от благоприятните икономически данни за САЩ. Но перспективите пред икономиката и паричната политика остават необичайно несигурни, което означава, че може би предстои още волатилност, пише колумнистът на Wall Street Journal Аарън Бек.

Перспективите за меко кацане на американската икономика получиха тласък миналата седмица, след като данните показаха, че инфлацията при потребителските цени продължава да се забавя в съответствие с очакванията, въпреки че продажбите на дребно отбелязаха изненадващ скок през юли.

Но данните за продажбите на дребно в четвъртък не бяха толкова добри, колкото изглеждаше. Те са се повишили с 1% спрямо месец по-рано, показаха данните на Министерството на търговията, надхвърляйки оценките на икономистите за ръст от 0,3%. Това обаче това се дължи до голяма степен на възстановяването на продажбите на автомобили, които пострадаха през юни от широкоразпространена кибератака срещу автодилъри. Без да се включват моторните превозни средства и частите за тях, продажбите на дребно са нараснали само с 0,4% през юли.

Междувременно данните за индустриалното производство на Федералния резерв, също публикувани в четвъртък, бяха слаби, показвайки спад от 0,6% през юли спрямо юни. Фед каза, че сътресенията заради урагана Берил са имали негативно въздействие с около 0,3 процентни пункта. Дори и това да се изключи обаче, спадът беше по-лош от очакванията за понижение от 0,1%. Данните за юни пък бяха ревизирани надолу.

Истината е, че макар твърдото приземяване изобщо да не е неизбежно, степента, до която икономическият импулс действително се забавя, остава неясна в момента. Това прави очевидната висока степен на доверие на пазара във Федералния резерв да изглежда странна.

Сега изглежда всички са съгласни, че през септември предстои намаление на лихвите. Но има активен дебат за степента на първото понижение от Фед и колко бързо той ще продължи разхлабването след това. В момента пазарите калкулират вероятност от 27,5% за намаление с половин пункт, което би било по-голямо от обичайното движение с четвърт пункт, според инструмента FedWatch на CME. Но преди седмица пазарите калкулираха вероятност от 55% за намаление с половин пункт.

Несигурността естествено расте, колкото по-нататък човек се опитва да прогнозира действията на Фед. Тъй като централната банка на практика е в състояние на преход откъм политики, тя не даде на наблюдателите си много храна по отношение на това как ще продължи. Никой не може да каже с увереност къде ще бъдат лихвите след една година, освен че вероятно ще бъдат по-ниски.

Това означава, че пазарите могат да бъдат податливи на повече сътресения като това, през което току-що преминаха. Скорошният опит показва колко сериозни могат да бъдат тези сътресения: рестриктивната монетарна реторика от Японската централна банка бе това, което предизвика скок на йената, обръщане на популярната доскоро кери търговия с нея (продажба на йени и покупка на по-високодоходни валути – бел. прев.) и най-волатилната седмица за акциите от години. Това е напомняне за това как промените в очакванията за паричната политика могат да имат огромни вторични ефекти.

Означава също, че актуализираните „точкови диаграми“ – които показват прогнозите на ръководителите на Фед за лихвените проценти – ще бъдат още по-внимателно следени през септември.

В края на миналата седмица индексът S&P 500 вече беше само на около 3% от историческия връх, който достигна в средата на юли. Инвеститорите трябва да се подготвят за малко повече турбуленция, завършва Бек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още