fallback

Опасенията около търсенето в Китай потискат цената на петрола*

Напрежението в Близкия изток и неуспешните засега преговори за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" също се отразяват негативно на цените

08:47 | 19.08.24 г.

Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на опасения, че по-слабо търсене в най-големия вносител на петрол – Китай, натежава върху пазарните настроения. В същото време инвеститорите се фокусират върху напредъка в преговорите за спиране на огъня в Близкия изток, което може да намали рисковете за доставките, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 29 цента, или 0,36%, до 79,39 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 32 цента, или 0,42%, до 75,22 долара за барел.

И двата бенчмарка изгубиха по почти 2% в петък, след като инвеститорите ограничиха очакванията си за ръст на търсенето от Китай, но приключиха седмицата до голяма степен без промяна спрямо предишната, след като серия данни от САЩ показаха, че инфлацията се забавя, а разходите в търговията на дребно остават стабилни.

„Трайните опасения за слабо търсене в Китай доведоха до разпродажби“, казва Хориюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities, добавяйки, че друг фактор е доближаването на края на пиковия сезон на шофиране в САЩ.

„Въпреки това напрежението в Близкия изток и ексалирането на руско-украинската война, които носят рискове за предлагането, са в основата на пазара“, добавя той.

В четвъртък данни от Китай показаха, че икономиката губи инерция през юли, като цените на новите жилища спадат с най-бързия си темп от девет години, индустриалното производство се забавя, а безработицата нараства.

Това предизвика опасения сред трейдърите за срив на търсенето от Китай, където рафинериите остро намалиха нивата на обработка миналия месец заради слабото търсене на горива.

В същото време американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив в неделя на нова обиколка в Близкия изток в опит да се постигне спиране на огъня в Газа. „Хамас“ обаче изрази съмнения за мисията, обвинявайки Израел, че подкопава усилията му.

Държавите посредници – Катар, САЩ и Египет, засега не успяват да стеснят достатъчно различията, за да постигнат споразумение в месеците преговори, а насилието в Газа продължи, без да отслабва, в неделя.

*Цените са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още