fallback

Европейските борси записаха най-силната си седмица от май насам

Цената на акциите на Bayer AG скочи, след като компанията отбеляза значителна победа в дългосрочен съдебен спор в САЩ

19:25 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции поскъпнаха в петък, отбелязаха най-големия си седмичен ръст от май, тъй като до голяма степен оптимистичните икономически данни в световен мащаб облекчиха притесненията за здравето на икономиката, пише Bloomberg.

Индексът Stoxx Europe 600 напредна с 0,28 на сто до 511,31 пункта.

Германският индекс DAX отчете ръст от 0,8 на сто до 18 328,85 пункта.

Френският измерител CAC записа повишение от 0,35 на сто до 7449,7 пункта.

Британският показател FTSE се понижи с 0,43 на сто до 8311,41 пункта.

Акциите на автомобилните концерни и фирмите за търговия на дребно поскъпнаха най-много, докато тези от сектора на енергетиката и недвижимите имоти изостанаха.

Цената на акциите на Bayer AG скочи, след като компанията отбеляза значителна победа в дългосрочен съдебен спор в САЩ.

Пазарите реагираха на данните за продажбите на дребно във Великобритания, които се възстановяват през юли, след като по-слънчевото време стимулира разходите в универсални магазини и спортно оборудване след летните намаления на търговците. Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн във Великобритания, е нараснал с 0,5% през юли след ревизиран спад от 0,9% за предходния месец, посочва Националната статистическа служба. Икономистите очакваха ръст от 0,6%, а спадът през юни е по-малък от докладваните по-рано 1,2%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 август.

Трейдърите обърнаха внимание и на доклада за фалитите в ЕС, които растат през второто тримесечие с 3,1 на сто на тримесечна база. Това е най-високото ниво на декларирани фалити от началото на 2018 г. насам. Същевременно регистрацията на нови фирми се свива с 2,1% спрямо първото тримесечие. Въпреки отчетения спад нивото на новорегистрираните фирми се запазва значително по-високо от отчетеното в периода между началото на 2018 г. и началото на 2023 г.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и данните за търговския баланс на еврозоната, която отчита излишък от 22,3 млрд. евро в международната търговия със стоки към края на юни, а ЕС – излишък от 20,9 млрд. евро. Това показват първите оценки на Евростат.

Междувременно проучване на Мичиганския университет показа, че настроенията на потребителите в САЩ се повишават в началото на август за първи път от пет месеца поради по-оптимистичните очаквания за техните финанси, тъй като инфлацията се стабилизира. Индексът, измерващ потребителските настроения, се повишава до 67,8 пункта от 66,4 пункта през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още