fallback

Европейските борсови индекси отчетоха ръст за трета поредна сесия

Книжата на европейските технологични компании и банки поведоха ръстовете

19:20 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на фондовите борси в Европа поскъпнаха за трета поредна сесия, като настроенията сред инвеститорите бяха подкрепени от оптимистичните икономически данни от света и от залозите, че Федералният резерв на САЩ ще прибегне до намаляване на лихвите на своето заседание през септември, съобщава Bloomberg.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с  1,1%, удължавайки възходящия си темп на фона на по-добрите от очакваното продажби на дребно в САЩ и изненадващия спад в броя на молбите за компенсации при безработица в страната.

Акциите на европейските технологични компании и банки поведоха ръстовете, докато книжата на фирмите от сектора на недвижимите имоти и комуналните услуги поевтиняха.

Акциите на Bavarian Nordic A/S, една от малкото компании с одобрена ваксина срещу маймунска шарка, поскъпнаха с над 7,8 на сто. Световната здравна организация (СЗО) обяви в сряда бързо разпространяващата се епидемия от вируса в Африка за глобална извънредна ситуация за общественото здраве.

Междувременно цената на акциите на Orsted A/S се понижи с над 7%, след като компанията отчете обезценка от над 500 млн. долара.

Книжата на Adyen NV поскъпнаха с над 12%, след като нидерландската финансова фирма представи отчет, който надмина прогнозите на анализаторите.

Пазарите реагираха и на новите данни за производителността в еврозоната, която почти не се променя през второто тримесечие и остава под очакванията на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според нови данни, публикувани в четвъртък, производителността на труда на човек от населението във валутния съюз е спаднала с 0,4%. Резултатът е отчетен след намалението с 0,5% през първите три месеца на 2024 г. и е съпоставим с понижението от 0,3%, заложено в юнските прогнози на ЕЦБ.

Междувременно стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са се увеличили повече от очакваното през юли, докато инфлационният натиск е показал повече признаци на отслабване. Според данни на Министерството на търговията на САЩ, които са съобразени със сезонността, но не и с инфлацията, продажбите на дребно са нараснали с 1% през миналия месец спрямо юни. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3 на сто.

Трейдърите обърнаха внимание и на доклада за молбите за безработица в САЩ, чийто брой неочаквано намалява през миналата седмица. Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са намалели със 7000 до сезонно изгладените 227 000 за седмицата, приключила на 10 август, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 235 000 молби за последната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още