fallback

Летният пазарен шок още не е приключил, а инвеститорите се подготвят за нови сътресения

През следващите два месеца ситуацията ще бъде много нестабилна, смятат експерти

14:35 | 15.08.24 г.

Големите инвеститори смятат, че борсовият срив от това лято ще продължи и през есента. Те се притесняват, че по-широка вълна от понижения ще последва сътресенията, предизвикани от опасенията за рецесия в САЩ и от смута, който Японската централна банка предизвика сред валутните спекуланти, предава Ройтерс.

Внезапното обръщане в търговията с акции и валути, което породи спад на цените и волатилност, отслабна, като световните акции се повишават с почти 2% досега през тази седмица. Но мениджърите на активи, които управляват инвестиции за стотици милиарди долари, заявяват, че е по-вероятно да продължат да продават акции, отколкото да ги купуват обратно, като признаците за слабост на пазара на труда в САЩ и глобалните потребителски тенденции понижават летвата за последващи пазарни сътресения.

„Сега не става дума просто за голяма катастрофа на финансовите пазари, както може би бихме могли да опишем миналата седмица. Става дума за нещо по-широко“, казва Махмуд Прадан, бивш заместник-директор на Международния валутен фонд и ръководител на изследователското звено на Amundi, най-големия фонд мениджър в Европа.

Той очаква инвеститорите, които по данни на Bank of America вече са намалили позициите си в акции и са се пренасочили все повече към парични средства, да останат предпазливи.

Майкъл Кели, ръководител на отдела за многостранни активи в PineBridge Investments, който управлява средства на клиенти на стойност около 170 млрд. долара, е сред тези, които са намалили пазарните позиции на фондовете си. Той очаква, че компанията може да се оттегли още повече.

„През следващите два месеца ситуацията ще бъде много, много нестабилна“, добавя Кели.

Акциите в САЩ затвориха с повишение в сряда, тъй като последните данни за инфлацията успокоиха инвеститорите, които залагат, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите още през следващия месец.

Първото понижение на разходите по заемите обаче може да се окаже твърде късно за спасяване на икономиката, смятат някои. На този фон очакванията на инвеститорите за глобалния растеж спаднаха до осеммесечно дъно.

Кой ще продава след това?

Разочароващият доклад за заетостта в САЩ и шокиращото увеличение на лихвите на Японската централна банка доведоха до разпродажби на световните фондови пазари, а разтревожените инвеститори се насочиха към държавните облигации.

Затягането на паричната политика на ЯЦБ потопи предишни печеливши сделки на стойност милиарди долари, при които спекулантите бяха взели евтини заеми в йени, за да купят активи с по-висока доходност, като например американски технологични акции.

По оценка на JP Morgan около 70% от тази търговия вече е разпродадена. Но паричните потоци по позиции, свързани с йени, са трудни за измерване и Прадхан от Amundi изтъква, че възможността за по-нататъшно разпродаване кара хората да избягват риска.

Ръководителят на стратегията за европейските акции на UBS Джери Фаулър смята, че продажбите на хедж фондовете вероятно са приключили, но на по-бавно движещите се инвестиционни мениджъри често им трябват четири-шест седмици, за да коригират портфейлите си.

Тези мениджъри на фондове могат да бъдат следващите, които ще продават, казва Мари дьо Лейсак, мениджър на портфейл за много активи в Edmond de Rothschild Investment Partners, но ще го направят въз основа на икономическите данни.

Въпреки че не смята за вероятно драстично забавяне на растежа в САЩ, тя не купува акции, а предпочита пут-опции, които застраховат срещу загуби на акции, тъй като се изплащат при спад на пазарите.

Пенсионните фондове също ще продължат да продават акции и ще се насочат към фиксирана доходност, прогнозира стратегът на Goldman Sachs Скот Рубнер.

Турбуленция

Главният инвестиционен стратег на Russell Investments в САЩ Пол Айтелман смята, че още един слаб доклад за заетостта в САЩ би имал потенциала да предизвика нова волатилност.

Речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на годишната конференция на централните банки в Джаксън Хоул следващата седмица и отчетът за приходите на гиганта в областта на изкуствения интелект Nvidia на 28 август са други рискови за пазара събития.

„Волатилността затруднява увеличаването на експозицията, дори и да смятате, че това има фундаментален смисъл“, заявява старшият стратег в Pictet Asset Management Арун Сай.

Мандатите за риск на паричните мениджъри обикновено им пречат да купуват акции, когато цените се колебаят значително.

Индексът VIX, измерващ очакваната волатилност на индекса S&P 500 на Wall Street, и неговият европейски еквивалент V2TX достигнаха многогодишни върхове миналата седмица, преди да се понижат, но свързан с тях показател продължава да изпраща предупредителни сигнали.

VVIX, друг измерител на пазара на опции, който се повишава, когато трейдърите очакват самият VIX да бъде неспокоен, се търгува над границата от 100 пункта, което предполага, че напрежението на пазара все още не е приключило.

„Докато не видите, че VVIX спада под 100 пункта, трябва да го имате на радара си. Това е ключовият показател в този момент“, казва Стюарт Кайзер, ръководител на отдела за стратегии за търговия с акции в Citi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още