fallback

Анализатор: Пазарите са все по-уверени, че Фед скоро ще намали лихвите

Инвеститорите преосмислят прогнозите си за влошаване на икономиката в САЩ, коментира Тихомир Каунджиев, "ЕЛАНА Фонд мениджмънт"

11:54 | 15.08.24 г.

Голяма част от пазара разчита, че Фед ще поддаде на натиска през последната година за свалянето на лихвите и ще облекчи икономиката. Това заяви Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в "ЕЛАНА Фонд мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът коментира дали забавянето на икономиката на САЩ, или понижаването на лихвите от Фед ще има по-голямо влияние върху пазарите. Според Каунджиев би било логично първият фактор да определя посоката на пазарите - представянето и резултатността на компаниите. "Разбира се, в момента пазарите са по-скоро втренчени във втория фактор - свалянето на лихвите“, отбеляза той.

"Пазарите като цяло приеха позитивно данните за инфлацията в САЩ от тази седмица, която показа ниво от 2,9% на годишна база. В същото време това ниво е прекалено близо до 3% и показва, че борбата с високите цени все още не е приключила и трендът на инфлацията не е пречупен", каза Каунджиев. И добави, че големите банки от Уолстрийт повишиха вероятността от рецесия в САЩ - JPMorgan оценява тази възможност на около 35%, a Goldman - на 25%. Потреблението остава високо, но ако има забавяне и там, това ще натежи в посока рецесия, коментира гостът в предаването. 

По думите му инвеститорите преосмислят част от прогнозите си за лека рецесия и влошаване на икономическата обстановка в САЩ след данните за инфлацията и стагниращия пазар на труда. „Има все по-силно усещане, че предстои намаляване на лихвите и това дава кураж на инвеститорите, че Федералният резерв ще действа, за да ги предпази от лошото развитие на икономическата ситуация. В същото време тече преоценка на цените на акциите и очакванията за печалбите на технологичния сектор и от инвестициите в изкуствения интелект“, коментира събеседникът.

"Има усещането, че инвеститорите вече не гледат с чак толкова розови очила към технологичния сектор и разбират, че все пак той е цикличен и е свързан с общия тренд на икономиката. Преоценява се ефективността на всички разходи, които се правят по отношение на развитието на изкуствения интелект. Вероятно е да видим продължение на тази преоценка и охлаждане към някои технологични акции, тъй като техните оценъчни съотношения са почти на исторически върхове. Пазарната динамика показва ротация от технологичния сектор към по-дефанзивни сектори като здравеопазване и потребителски стоки", посочи анализаторът.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още