fallback

Петролът поскъпва заради надеждата за скорошно намаляване на лихвите в САЩ*

Цената на фючърсите върху сорта Брент се повишава със 17 цента

09:31 | 15.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се повишава в четвъртък, подкрепена от оптимизма, че потенциалното скорошно намаляване на лихвените проценти в САЩ ще стимулира икономическата активност и потреблението на горива, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват със 17 цента, или 0,21%, до 79,93 долара за барел, възстановявайки част от загубите от предходния ден. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 21 цента, или 0,27%, до 77,19 долара за барел.

Цените и на двата бенчмарка се понижиха с повече от 1% в сряда, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили неочаквано, както и поради отслабването на притесненията за разрастването на конфликта в Близкия изток.

Публикувани в сряда данни показаха, че потребителските цени в САЩ са се повишили умерено през юли и годишното ускорение на инфлацията се е забавило до под 3%, което засили очакванията, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти още през следващия месец.

Допълнителна подкрепа за цените оказаха опасенията на инвеститорите относно потенциалния отговор на Иран на убийството на лидера на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ миналия месец. Трима високопоставени ирански представители заявиха, че само споразумение за прекратяване на огъня в Газа би възпряло Техеран от пряко отмъщение срещу Израел за убийството.

„Геополитическият риск продължава да виси над петролния пазар. Все още не е ясно как и дали Иран ще отговори на Израел след убийството на политическия лидер на „Хамас“ на иранска земя“, заявиха анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Мантей.

„Тази несигурност доведе до повишена активност при търговията с опции, като пазарните участници искат да се предпазят от значително повишение.“

Отделно от това нарастването на петролните запаси породи опасения за по-слабо търсене, заявиха анализатори от ANZ. Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 1,4 млн. барела през седмицата, приключила на 9 август, в сравнение с прогнозите за намаление с 2,2 млн. барела, като се увеличиха за първи път от края на юни.

По-рано тази седмица Международната агенция по енергетика намали оценката си за ръста на търсенето на „черно злато“ през 2025 г., позовавайки се на влиянието на отслабената китайска икономика върху потреблението. Това се случи, след като ОПЕК намали прогнозата си за търсенето за 2024 г. по сходни причини.

Ръстът на фабричното производство в Китай се е забавил през юли, а производството на рафинериите спадна за четвърти месец, подчертавайки неубедителното икономическо възстановяване на страната.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още