fallback

Силни отчети тласнаха нагоре европейските борси в сряда

Секторите на туризма, развлеченията и финансите се представиха най-силно на Стария континент

20:36 | 14.08.24 г.

Основните борсови индекси в Европа отбелязаха ръст в сряда, подкрепени от компаниите в сектора на туризма, развлеченията и финансите. Инвеститорите бяха успокоени от нови данни за забавяне на инфлацията в най-голямата икономика в света, които засилиха очакванията за скорошно понижаване на лихвите, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,5%, а всички големи регионални борси също се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,56% до 8281,05 пункта. Германският DAX напредна с 0,41% до равнище от 17 885,6 пункта. Френският CAC 40 отбеляза ръст от 0,79% и завърши сесията на ниво от 7333,36 пункта.

Публикувани в сряда данни показаха, че цените на потребителските стоки в САЩ са се повишили, както се очакваше, през юли, но тенденцията е за забавяне на инфлацията. Ден по-рано умереният ръст на производствените цени засили надеждите, че Федералният резерв скоро ще започне да понижава лихвите.

Очакванията са американската централна банка да понижава федералната лихва с четвърт процентен пункт във всяко от следващите си четири решения през септември, ноември, декември и януари 2025 г.

Инвеститорите се надяват, че Фед ще пристъпи към понижаване на лихвите още през септември, след като опасения от рецесия в САЩ задушиха рисковите активи в света по-рано този месец.

Подиндексите на туризма и развлеченията отбелязаха най-големия си еднодневен ръст от 3%, подкрепени от поскъпването на книжата на най-голямата компания за онлайн залагания в света Flutter с 10,5%, след като тя повиши прогнозата си за цялата година.

Новината, че ирландският гигант при залаганията влиза в преговори за придобиването на италианското подразделение на Playtech, Snaitech, повиши цената на акциите на британската компания за залагания с 14%.

В еврозоната данни за второто тримесечие показаха, че брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% на тримесечна база, а заетостта се е повишила с 0,2% спрямо първото тримесечие.

Цените на потребителските стоки във Франция са се повишили с 2,7% на годишна база, малко над първоначалните данни за предходния месец.

На корпоративния фронт книжата на швейцарската банка UBS поскъпнаха с 5,3%, след като тя обяви тримесечна печалба, която беше два пъти по-голяма от пазарните прогнози.

Това, наред с ръста от близо 7% при германската застрахователна компания Talanx, тласна индексът на финансовите компании до близо двуседмичен връх.

Книжата на Straumann поскъпнаха с 13%, след като производителят на зъбни импланти обяви продажбата на бизнеса си DrSmile и повиши прогнозите си за цялата година.

Сред другите компании Thyssenkrupp отбеляза спад от 6,3%, след като обяви тримесечна нетна загуба, а книжата на Carlsberg поевтиняха с 4% след мрачни прогнози за китайския пазар.

От компаниите в Stoxx 600, които обявиха резултатите си за второто тримесечие 54,8% са надминали прогнозите, сочат данни на LSEG. Обичайните очаквания са, че 54% от компаниите ще надминат прогнозите.

Но ръстовете бяха ограничени от спадовете в сектора на суровините. Секторът на комуналните услуги също отбеляза спад поради поевтиняването на книжата на RWE с близо 6%, след като ръководството на компанията не успя да разсее притесненията от съобщение, че тя е напът да придобие миноритарен дял в американски оператор на газови електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още