fallback

Еврото се доближава до годишен връх заради залога, че Фед ще намали лихвите по-бързо от ЕЦБ

Единната валута поскъпна с 0,4% до 1,1032 долара към 17:20 ч. българско време

17:28 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврото се приближи до най-високото си ниво спрямо долара за тази година на фона на очакванията, че Федералният резерв в САЩ ще намали лихвените проценти с повече от Европейската централна банка през следващите месеци, предава Bloomberg.

Единната валута поскъпна с 0,4% до 1,1032 долара към 17:20 ч. българско време, което е най-доброто ѝ представяне от поне 2 януари насам. По-рано през деня стана ясно, че индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 0,2% през миналия месец, след като през юни спадна с 0,1%. За 12-те месеца до юли индексът на потребителските цени се е увеличил с 2,9% след ръст от 3% през юни.

Понастоящем пазарните участници очакват над 100 базисни пункта намаление на лихвите в САЩ до декември спрямо 70 базисни пункта в еврозоната. Макар че ЕЦБ вече понижи лихвените проценти с четвърт пункт през юни, трейдърите виждат възможност Фед в крайна сметка да бъде по-агресивен в облекчаването на политиката си, като евентуално през септември наложи намаление с половин пункт.

Еврото се приближава към най-силното ниво за тази година. Изображение: Bloomberg

„Това е началото на по-дълготрайна възходяща тенденция за еврото“, заяви Франческо Пезоле, валутен стратег в ING. „Насочваме се към движение до 1,12 долара за евро в краткосрочен план на фона на по-тесния лихвен спред и стабилизиращите се рискови нагласи“.

От началото на август еврото поскъпна с около 2% спрямо зелените пари, след като разочароващият доклад за заетостта в САЩ през юли накара трейдърите да увеличат залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още