fallback

Н. Майстер: Дали САЩ ще избегнат рецесията, е дълъг икономически дебат

Нестабилността на пазарите ще продължи по пътя към икономическо забавяне, каза изп. директор на Intercapital Markets

13:19 | 14.08.24 г.

С повишаването на лихвите Федералният резерв на САЩ търсеше забавяне на икономиката, за да може да понижи инфлацията. Но дали ще се избегне рецесията, е дълъг икономически дебат. Това коментира Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Майстер точно този състав на Фед трудно ще постигне толкова фино настройване на лихвите, за да победи инфлацията, без да има рецесия.

„Ако икономическите данни покажат нуждата от намаляване на лихвите, Фед няма да се поколебае да го направи, даже и това да изглежда зле в периода точно преди президентските избори в САЩ“, допълни той. По думите му изборите за президент в САЩ се решават поне три месеца по-рано, когато избирателите формират мнението си, така че Фед едва ли се притеснява от датата на изборите.

Според Майстер волатилността на капиталовите пазари от началото на годината ще продължи. „Пазарите минаха от очакване, че изобщо няма да има рецесия в САЩ, през очакванията за меко кацане, до опасенията за силна рецесия и спадовете на пазарите в началото на август. Тази волатилност е характерна за период на промяна на световното икономическо състояние“, коментира гостът в предаването. 

Той посочи, че след около 15 години на ниски лихви, ниска инфлация и стимулиране на инфлацията с последвал период на борба с нея накрая това е много вероятно да доведе до някакво икономическо забавяне. „Трудно е да се предвиди какво ще е това забавяне, колко рано ще дойде, колко дълбоко ще бъде - но ще продължи да води до нестабилност на пазарите", каза събеседникът.

През последната година технологичните гиганти от "Великолепната седморка" водеха ръста и печалбите на пазара. В момента започва да се говори за "разливане" на този тренд, като по-широк кръг компании започват да показват добри печалби, каза още Майстер.

Геополитическото напрежение в Близкия изток има много малко влияние върху пазарите, като това се наблюдава дори при петрола. Водещото е икономиката в САЩ, на второ място е икономиката в Европа, каза Майстер.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още