fallback

Азиатските пазари отбелязаха ръстове след решението на Новозеландската централна банка

Основните японски индекси се повишиха за трета поредна сесия

11:43 | 14.08.24 г.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно ръстове в сряда, след като Новозеландската централна банка намали основните лихвени проценти по кредитите, а министър-председателят на Япония Фумио Кишида обяви, че ще се оттегли от поста си през септември, предаде CNBC.

Кишида заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране като лидер на Либерално-демократическата партия, като обеща подкрепата си на новия лидер на организацията.

Централната банка на Нова Зеландия неочаквано намали основния си паричен лихвен процент до 5,25%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че финансовата институция ще запази разходите по заемите без промяна на ниво от 5,5%.

Публикувани днес данни показаха, че безработицата в Южна Корея е спаднала до 2,5% през юли, достигайки най-ниското си ниво от октомври 2023 г. насам.

Изследване на бизнес нагласите в Страната на изгряващото слънце пък сочи, че производителите са малко по-неуверени през август в сравнение с предходния месец, според индекса Tankan на Ройтерс.

Проучването, което проследява едноименното тримесечно проучване на Японската централна банка, показа, че индексът на нагласите при производителите се е понижил до +10 пункта през август, докато индексът при непроизводителите е спаднал до +24 пункта. През юли двата показателя възлизаха на съответно +11 пункта и +26 пункта.

Това се дължи на недостатъчното търсене от Китай, което натежава върху корпоративните нагласи, съобщи Ройтерс, като отбеляза, че това проучване се провежда и след като през юли ЯЦБ повиши основните си лихвени проценти до най-високото им равнище от 2008 г. насам.

След изявлението на Кишида японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,58% и затвори на ниво от 36 442,43 пункта, а широкият показател Topix нарасна с 1,11% до 2581,9 пункта. И двата бенчмарка отбелязаха ръст за трети пореден ден.

Южнокорейският показател Kospi завърши с ръст от 0,88% до 2644,5 пункта, докато измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq скочи с 1,56 на сто и затвори на ниво от 776,83 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отбеляза по-малък ръст от 0,31%, като приключи на ниво от 7850,7 пункта.

Борсовият регулатор на страната съди ASX за "подвеждащи твърдения", свързани с нейната Clearing House Electronic Subregister System, или CHESS - компютърна система, използвана за уреждане на сделките на борсата.

Австралийската комисия по ценните книжа и инвестициите посочи, че ASX е заявила, че проектът за замяна на CHESS е "напът".

За разлика от останалата част на Азия, хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,55%, а показателят CSI 300 в континентален Китай спадна с 0,75 на сто и достигна почти седеммесечно дъно от 3309,24 пункта.

Във вторник в САЩ акциите поскъпнаха и се доближиха до рекордните нива от миналия месец, след като нови данни показаха, че цените на производител са се повишили по-малко от очакваното през юли.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 1,04% до 39 765,64 пункта, а технологичният измерител Nasdaq Composite скочи с 2,43%.

Широкият пазарен показател S&P 500 добави 1,68 на сто, като се доближи на около по-малко от 5% от рекордния си връх, поставен през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още