fallback

Великобритания е най-предпочитаният фондов пазар в Европа

Това е обрат спрямо 18 месеца по-рано, когато страната беше сред най-непредпочитаните от инвеститорите в акции

18:54 | 13.08.24 г.

Британският фондов пазар сега е най-предпочитаният сред европейските пазари, сочи регионално проучване на Bank of America, цититрано от Bloomberg.

Делът на инвеститорите, които посочват, че биха предпочели британски акции през идните 12 месеца, е нараснал до над 30% спрямо под 10% през юли, сочи допитването. Участниците са предпочели също швейцарската фондова борса пред тези в Италия, Франция и Испания. Германия е най-непредпочитаният пазар, като над 30% от анкетираните са изразили сдържаност към страната.

Графика: Bloomberg LP

Допитването затвърждава завъртането към Великобритания, наблюдавано в данните от миналия месец, и се случва на фона на притеснения от рецесия, които разтърсвят финансовите пазари. Компаниите от лондонския индекс на сините чипове FTSE 100 са смятани за добри залози в периоди на волатилност поради т. нар. им дефанзивен характер.

Индексът, в който влизат компании с голяма пазарна капитализация, е почти непроменен през последния месец, докато паневропейският индекс Stoxx 600 и S&P 500 в САЩ са намалели с над 4%.

Това е голям обрат спрямо 18 месеца по-рано, когато британските акции бяха сред най-нехаресваните в света според същото допитване на BofA. Това се случи в момент, когато страната се бореше с висока инфлация, енергийна криза и след като необезпечените със средства намаления на данъците от бившия премиер Лиз Тръс породиха резки разпродажби на британски активи.

Инвеститорите станаха по-уверени в политическата стабилност във Великобритания след победата на изборите през юли на центристката Лейбъристка партия на Киър Стармър, докато днешни данни показаха, че безработицата във Великобритания е намаляла неочаквано в знак за силата на икономиката.

В същото време Франция все още е насред политическа криза, а данни от днес показаха, че доверието на инвеститорите в икономиката на Германия е намаляло до най-ниското си ниво от януари след разочароващи данни.

Допитването на BofA е проведено между 2 и 8 август сред 122 участници с активи за 265 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още