fallback

Инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията и търговията на дребно в САЩ

През тази седмица се очакват и тримесечните отчети на още няколко ключови за пазарите компании

10:55 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите ще очакват ключови данни, които ще определят динамиката на пазарите през тази седмица. В сряда ще бъде публикуван доклад за инфлацията в САЩ, който може да подскаже дали Федералният резерв ще пристъпи към намаляване на лихвените проценти през септември. В петък пък ще стане ясен обемът на продажбите на дребно в страната, който ще даде информация за силата на потребителските разходи, пише investing.com.

Ето какво ще се случи на пазарите през следващата седмица.

Инфлацията в САЩ

Очаква се докладът за индекса на потребителските цени през юли да покаже, че инфлацията продължава да се доближава до целта на Фед от 2%. Данни, които показват дори само слабо забавяне, биха могли да разсеят опасенията, че централната банка на САЩ е изпратила икономиката в задънена улица, като е оставила лихвените проценти на високо равнище твърде дълго време. Разочароващи данни обаче могат да засилят опасенията за рецесия и да предизвикат още несигурност на пазарите.

Икономическият календар включва също така информация за продажбите на дребно през юли, както и седмичния доклад за първоначалните молби за помощи при безработица.

Инвеститорите ще имат възможност да чуят и някои официални представители на централната банка, сред които председателят на Фед за Атланта Рафаел Бостик, председателят на Фед за Филаделфия Патрик Харкър и председателят на Фед за Чикаго Остан Гулсби.

Рискът от волатилност

Изглежда, че инвеститорите ще останат неспокойни и през тази седмица, след като миналата започна със срив на пазарите, предизвикан от опасенията за рецесия в САЩ.

По-силният от очакваното спад на молбите за помощи при безработица в четвъртък показа, че опасенията за състоянието на пазара на труда са били преувеличени, което помогна на пазарите да възстановят по-голямата част от загубите си до края на борсовата сесия в петък.

През настоящата седмица фокусът ще бъде върху това дали дългоочаквано намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв ще бъде оправдано от предстоящите икономически данни.

Опасенията за разширяване на конфликта в Близкия изток и предстоящите избори в САЩ също означават, че волатилността едва ли ще изчезне скоро.

Още тримесечни отчети

Сезонът на отчетите върви към финалната си фаза, като повечето компании вече са публикували тримесечните си резултати. Но все още има няколко значими имена, които трябва да представят доклади за приходите си през тази седмица, включително търговците на дребно Home Depot и Walmart.

Инвеститорите ще следят какво ще съобщят търговците на дребно за устойчивостта на потребителските разходи, които са основен двигател на растежа на икономиката.

Други важни имена в списъка с отчетите са Cisco Systems и Fox Corporation.

Цената на петрола

Цената на петрола отбеляза ръст през миналата седмица, тъй като коментарите на представители на Фед, че могат да намалят лихвите още през септември, облекчиха опасенията за търсенето, докато страховете от разширяващия се конфликт в Близкия изток продължават да повишават рисковете за предлагането.

Петролът сорт Брент поскъпна с повече от 3,5% през седмицата, а фючърсите върху американския суров петрол WTI - с повече от 4%.

Опасенията за предстояща рецесия в САЩ се охладиха, което засили перспективите за търсенето. В същото време геополитическото напрежение в Близкия изток подхрани опасенията от потенциален конфликт, който може да наруши добива в региона и да намали глобалното предлагане на суров петрол.

Ключови данни за Великобритания

Правителството на Обединеното кралство ще публикува поредица от икономически данни, които ще дадат информация за перспективите пред паричната политика на страната за следващите няколко месеца.

Във вторник се очакват данни за ръста на заплатите, а ден по-късно - за инфлацията. Те ще бъдат внимателно наблюдавани за индикации за задържащ се ценови натиск, особено във все още горещия сектор на услугите.

Месечните данни за брутния вътрешен продукт в четвъртък вероятно ще отчетат минимален растеж през юни, но се очаква икономиката да на Острова се е разширила с 0,6% през второто тримесечие.

Същевременно се очаква данните за продажбите на дребно в петък да покажат възстановяване през юли след спада през предходния месец.

По-рано този месец Английската централна банка намали лихвените проценти за първи път от 2020 г. насам и понастоящем пазарите оценяват вероятността за още едно понижение с четвърт пункт на заседанието през септември на около 33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още