fallback

Акционерите на „Софарма“ одобриха вливането на „Вета фарма“

Договорът за вливането беше сключен през януари 2024 г.

16:08 | 09.08.24 г.

Акционерите на „Софарма“ АД одобриха преобразуване на дружеството чрез вливането в него на „Вета фарма“ АД. Решението е взето по време на извънредно общо събрание, проведено на 9 август. В резултат на вливането цялото имущество на великотърновската „Вета фарма“ ще премине към „Софарма“, се посочва в протокола от събранието, публикуван в сайта x3news.com.

Договорът за преобразуване е сключен на 16 януари 2024 г. Към момента на започване на процедурата по вливане „Софарма“ АД притежава 99,98% от капитала на „Вета фарма“. Процедурата беше одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН) в средата на юни. 

Великотърновското дружество е производител на нестерилни лекарствени продукти – прахообразни, разтвори за кожа и тинктури за перорално приложение. 

„Вета фарма“ АД разполага със собствени производствени мощности, притежава необходимия производствен капацитет, физико-химична, микробиологична лаборатория. От 2012 г. Вета Фарма АД инвестира в закупуване и внедряване на високотехнологични машини и съоръжения за технологично производство, опаковане, химичен и микробиологичен анализ на продуктите, складова база и дистрибуционна система.

Основите на фирмата са поставени през април 1950 г., когато във Велико Търново е основано Аптечно управление. През 2010 г. компанията инвестира в нов завод за производство на лекарствeни продукти. Във „Вета фарма“ работят около 50 души.

„Софарма“ придобива 68% дял във „Вета Фарма“ през 2016 г., като впоследствие продължава да разширява дела си в предприятието.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с 23%, а пазарната капитализация достига над 1 млрд. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още