fallback

БФБ прекратява регистрацията на акциите на "Свинекомплекс Николово"

Собственикът на дружеството не възстанови дейността му, след като животните бяха умъртвени през 2019 г. заради африканската чума по свинете, и продаде базата

14:30 | 09.08.24 г.

Българската фондова борса (БФБ) прекратява регистрацията на акциите на „Свинекомплекс Николово“ АД, след като Комисията за финансов надзор (КФН) отписа компанията от регистъра на публичните дружества с решение, взето на заседанието на регулатора на 8 август 2024 г.

Емисията е в размер на 3 500 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка, с ISIN код BG1100072013.

Собственикът на свинекомплекса – производителят на фуражи „Вианд“, продаде базата на дружеството, след като не успя да възстанови дейността му след африканската чума по свинете, заради която се наложи умъртвяване на всички животни.

„Вианд“ купи свинекомплекса край Русе през 2019 г. буквално дни преди да бъде установена африканска чума там. Дружеството води дълги съдебни битки, за да получи по-голяма компенсация заради умъртвените свине. Изплатената компенсация е в размер на около 3,5 млн. лева.

Според финансовия отчет на „Свинекомплекс Николово“ за първото тримесечие базата на дружеството е придобита от „Мегафрукт Логистик“ ООД за близо 4,7 млн. лева с ДДС (3,9 млн. лева без ДДС). „Вианд“ целеше да получи поне 3 млн. лева за имотите.

Свързани компании:

Свинекомплекс Николово АД (прекратена емисия)(SVNK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още