fallback

Петролът върви към седмичен ръст от 3% заради нарастващото напрежение в Близкия изток*

По-оптимистичните данни за икономиката на САЩ през последните дни също влияят на цените

09:30 | 09.08.24 г. 2

Цената на петрола се повишава в петък, вървейки към седмичен ръст от над 3%, тъй като данните за работните места в САЩ успокоиха опасенията за търсенето, но страховете от разширяване на конфликта в Близкия изток остават, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 9 цента, или 0,11%, до 79,25 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 12 цента до 76,31 долара за барел.

В четвъртък израелските сили засилиха въздушните удари в ивицата Газа, при което загинаха най-малко 40 души, продължавайки битката с групировката „Хамас“. Страната се подготвя за потенциална по-широка война в региона.

"Суровият петрол продължи да се възстановява от неотдавнашния си спад, тъй като повишените геополитически рискове излязоха на преден план", посочва анализаторът от ANZ Даниел Хайнс.

Убийството на висши членове на „Хамас“ и „Хизбула“ през миналата седмица повиши вероятността от ответни удари от страна на Иран срещу Израел. Това породи опасения за доставките на „черно злато“ от най-големия производствен регион в света.

Подкрепяните от Иран хути тази седмица продължиха нападенията срещу международното корабоплаване край Йемен, в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и „Хамас“.

В четвъртък Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че е получила доклад за инцидент близо до бреговете на Моха, пристанищен град в Йемен.

Националната петролна корпорация на Либия обяви форсмажорни обстоятелства в петролното си находище „Шарара“, като добави, че постепенно е намалила добива от находището заради протестите в страната.

Настроенията в Съединените щати вчера се подобриха, след като нови данни показаха, че броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, е намалял повече от очакваното през миналата седмица. Това подсказва, че опасенията за разпадане на пазара на труда са били преувеличени и намалява страховете за предстояща рецесия.

Доларът поскъпна след публикуването на данните. По-силният щатски долар обаче обикновено води до понижаване на цените на „черното злато“, тъй като купувачите, използващи други валути, трябва да плащат повече за деноминирания в долари суров петрол.

В Китай данните за индекса на потребителските цени през юли не показаха признаци за повишаване на потребителското търсене въпреки стимулите за стимулиране на потреблението. Данни от днес сочат, че през миналия месец цените са нараснали с малко по-бърз темп от очакваното, но това се дължи главно на климатичните смущения, които са засегнали доставките на храни.

Пазарите в ключовия център за търговия с „черно злато“ в Сингапур са затворени заради официален празник.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още