fallback

Европейските акции отбелязаха най-силното си представяне от девет месеца насам в сесията

Банките и финансовите услуги са най-печелившите сектори

20:57 | 07.08.24 г.

Европейските акции затвориха с повишения в сряда, като отбелязаха най-силното си представяне от девет месеца насам.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори сесията с 1,54% ръст, което е най-доброто му представяне от 2 ноември 2023 г., според данни на LSEG, цитирани от CNBC.

Банките са най-печелившият сектор от индекса, със среден ръст от близо 3%, следвани от финансовите услуги с 2,36%.

Банковите акции бяха разклатени този месец както от глобалния спад на акциите, така и от перспективата за бързо понижение на лихвените проценти по света. Отделно натежава и смесения сезон на печалбите, в който кредитори като HSBC и Standard Chartered блеснаха, а Deutsche Bank отчете нетна загуба.

В Германия водещият индекс DAX отчете ръст от 1,5% до 17 615,15 пункта. Във Франция CAC 40 се повиши с 1,91% до 7266,01 пункта, а във Великобритания FTSE 100 добавя 1,75% до 8166,88 пункта.

Като сигнализира за продължаващо повишаване на настроенията на инвеститорите, индексът на волатилността спада за втори ден от най-високото си ниво от март 2022 г., достигнато в началото на седмицата, пише Investing.com.

Акциите на ABN Amro скочиха с 5,6%, след като компанията повиши прогнозата си за нетния лихвен доход за цялата година.

Пазарната оценка на Novo Nordisk отчете най-силния си еднодневен спад от август 2022 г. – близо 7%, заради разочароващите прогнози за печалбата и по-слабите от очакваното продажби на лекарството за отслабване Wegovy.

Германският производител на спортни облекла Puma изтри почти 11% от пазарната си оценка, след като стесни прогнозата си за основната печалба за цялата година. Същевременно акциите на Roche поскъпнаха с 3% след публикация, че швейцарската фармацевтична компания обмисля да се освободи от специалиста по данни за рака Flatiron Health.

Акциите на Just Eat Takeaway скочиха с 13%, след като JPMorgan промени рейтинга на компанията. При Continental имаше почти 7% ръст заради постигнатите по-добри от очакваното резултати и прогнози за още по-силна втора половина.

Акциите на Maersk поевтиняха с 2,3% заради финансовите резултати за второто тримесечие на годината, като анализаторите посочват прогнозите за по-големите капиталови разходи като отрицателен фактор за компанията. Очакванията също така предвиждат глобалният растеж на контейнерните превози да се забави в сравнение със силното начало тази година.

Министърът на икономиката на Италия Джанкарло Джорджети също каза, че правителството няма планове да налага допълнителни данъци върху печалбите на банките.

Оли Рен от Европейската централна банка (ЕЦБ) коментира, че намаляването на лихвите може да продължи, ако доверието в забавянето на инфлацията се засили в близко бъдеще.

Що се отнася до икономиката, данните показват по-висок от очакваното ръст на индустриалното производство в Германия през юни. Преди ден оптимистичните промишлени поръчки дадоха известна надежда за най-голямата икономика в Европа, която най-вероятно е изпаднала в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още