fallback

Сега ли е моментът за покупка на стойностни акции?

Инвеститорите трябва да бъдат едновременно предпазливи и опортюнистични, за да търсят изгодни акции на добри компании

10:48 | 07.08.24 г. 7

Масовите разпродажби на акции превърнаха понеделника в един от най-лошите дни за пазарите от две години. Те обаче създадоха и възможност за инвеститорите да намерят акции с добра стойност.

По всичко изглежда, че бурята отмина (поне засега). Индикаторите показват, че това може да е период на нестабилност за пазарите, пише Investing.com.

Инвеститорите трябва да бъдат едновременно предпазливи и опортюнистични, за да търсят изгодни акции на добри компании.

Мъдростта на Оракула от Омаха

Оракулът от Омаха Уорън Бъфет, председател на борда и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, е забелязал признаците на пазарна корекция въз основа на високите оценки на пазара. През последното тримесечие той е увеличил паричната позиция в портфолиото на компанията с близо 50% до рекордните 277 млрд. долара и е продал огромни количества акции на Apple и Bank of America Corp.

На годишното събрание на акционерите през пролетта Бъфет каза, че ще вложи парите, когато види добри възможности. Към този момент той обаче не виждаше такива, особено сред компаниите с голяма пазарна капитализация.

През последните две седмици S&P 500 спадна с 8%, а Nasdaq Composite се срина с 12%, което се счита за корекция. Това създаде някои акции с добри стойности, така че инвеститорите трябва да бъдат нащрек. Самият Бъфет казва: „Вие правите по-голямата част от парите си на мечи пазар, просто не го осъзнавате в момента“.

Това все още не е мечи пазар, но е корекция, която може да премине в мечи пазар, ако спадът превиши 20%. Това важи особено за технологичния индекс Nasdaq.

Какво трябва да направят инвеститорите?

Разпродажбите на акции вероятно все още не са приключили. И Nasdaq, и S&P 500 са надценени: Nasdaq 100 има съотношение цена/печалба от все още над 30 пъти, което е исторически рекорд. За сравнение, съотношението цена/печалба на Nasdaq 100 беше приблизително на същото ниво в края на 2021 г., точно преди мечия пазар през 2022 г.

Циклично коригираното съотношение цена/печалба също е по-високо от нормалното. Съотношението цена/печалба на Shiller измерва 10-годишното такова, коригирано спрямо инфлацията. За S&P 500 то е 33,6 пъти, което е също толкова високо, колкото беше в началото на 2022 г., преди пазарът да падне.

Историческият диапазон на циклично коригираното съотношение цена/печалба е от 20 до около 25 пъти, но тенденцията е стойността да се повишава през последните десет години заради увеличения брой инвеститори. Стойности над 30 пъти са предупредителен знак, че акциите са надценени.

Инвеститорите трябва да търсят акции с ниски или нормални диапазони на оценка. Например NVIDIA загуби около 30% от стойността си през последните седмици, но съотношението цена/печалба все още е доста високо – 58 пъти. Това е спад спрямо 81 пъти през януари, но все още е доста над средното за Nasdaq.

Съотношението цена/печалба на Alphabet Inc е намаляло до около 23 пъти, което би се считало за евтино за растяща акция с такива печалби.

Съотношението цена/печалба в никакъв случай не е основният показател за оценка на акции, но в моменти като този е добро за начало, преди да се анализират по-подробно печалбите, катализаторите на растежа и други фактори.

Възраждане на стойността на акциите?

През юли S&P 500 Value Index нарасна с 5%, като изпревари S&P 500, който нарасна с 1,1%, и S&P 500 Growth Index, който спадна с 9% през месеца.

Резултатите са сходни за Russell 1000 Value Index, който също се повиши с 5% през юли и надви индексите Russell 1000 и Russell 1000 Growth.

Тъй като инвеститорите разпродават „прегрелите“ акции с голяма пазарна капитализация, те ще търсят други опции, като акции с малка капитализация и стойностни акции. Някои експерти описват този процес като „голямата ротация“.

Стойностните акции са склонни да се представят по-добре по време на пазарни спадове или рецесии, но също така са много по-малко променливи. Например през последните три години до 5 август стойностните акции с голяма капитализация имат средна годишна възвръщаемост от 6,9%, докато растящите акции с голяма капитализация имат средна годишна възвръщаемост от 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още