fallback

Силни отчети подкрепиха плахото възстановяване на европейските борси от вчерашния срив

Технологичният сектор се представи най-силно на Стария континент във вторник

20:30 | 06.08.24 г.

Европейските борси отбелязаха ръст във вторник в унисон с възстановяването на световните пазари след големите разпродажби предходния ден, като енергийният и технологичният сектор поведоха ръстовете след силни корпоративни отчети, които също подобриха нагласите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,3%, след като отчете най-големия си тридневен спад от юни 2022 г. насам и завърши под ключовия праг от 500 пункта за втори пореден ден в понеделник на фона на опасенията от рецесия в САЩ.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,23% до ниво от 8026,69 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,27% и завърши деня на ниво от 7130,04 пункта. Германският DAX отбеляза скромен ръст от 0,09% и достигна равнище от 17 354,32 пункта в края на деня.

Индексът на страха Euro STOXX отстъпи от най-високото си ниво от март 2022 г., достигнато в понеделник, което отразява подобряването на нагласите на инвеститорите.

Индексите на Wall Street се повижават във волатилна търговия, като инвеститорите търсят изгодни сделки, а „гълъбови“ коментари от представители на Федералния резерв също повишиха нагласите.

Сред другите основни борсови индекси в света японският Nikkei се повиши с 10% след най-голямата си еднодневна разпродажба от срива в Черния понеделник през 1987 г.

Инвеститорите изглежда се успокояват, след като представители на Фед отхвърлиха притесненията за рецесия, но също така предупредиха, че централната банка ще трябва да понижи лихвите, за да избегне подобен резултат.

Възстановяването на пазара във вторник беше ограничено, тъй като трейдърите се въздържаха да правят големи залози, преоценявайки последиците от отдръпването и в очакване на нови силни катализатори.

Данни, показващи по-силни от очакванията заводски поръчки в Германия, дадоха известна надежда за най-голямата икономика в Европа, където опасността от рецесия се завърна след свиване през второто тримесечие.

Технологичният сектор се представи най-силно с ръст от 1,7%, поведен от компании за полупроводници като ASM International, ASML и BE Semiconductor.

Гигантът Novo Nordisk също се възстанови с ръст от 4,6%, най-голямото му еднодневно покачване от близо пет месеца насам, преди фармацевтичната компания да обяви резултатите си за тримесечието в сряда.

Книжта на италианската банка Monte dei Paschi di Siena поскъпнаха с 9%, след като тя повиши перспективите за печалбата си и целта си за дивидентни плащания до 2028 г.

Цената на акциите на швейцарската компания Sonova се повиши с 6%, след като тя пусна на пазара слухови апарати, които използват изкуствен интелект в реално време, за да подобрят яснотата на говора от фоновия шум.

Компанията за търговия с кухни Rational AG отбеляза ръст от 7,2% след обявяването на отчета си.

В същото време книжата на Bayer поевтиняха с 6% след слаби коригирани приходи през второто тримесечие, а цената на акциите на швейцарската здравна компания Galenica се понижи с 4% след слаби резултати за първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още