fallback

Франция се готви за най-лошата реколта пшеница от 1983 г. насам

Добивът в най-големия производител на пшеница в ЕС може да спадне до 25,2 млн. тона

20:49 | 06.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се Франция да посрещне най-лошата си реколта от мека пшеница за последните 40 години поради прекомерните дъждове, предаде Bloomberg.

Добивът в най-големия производител на пшеница в Европейския съюз може да спадне до 25,2 млн. тона през сезон 2024-25 г., което е с 27% по-малко от средното за изминалите пет години, според Argus. Непрестанните дъждове, заедно с липсата на слънчева светлина и ниските температури, благоприятстващи болестите по посевите, се отразиха на добивите и качеството на реколтата в повечето райони на отглеждане.

Екстремните метеорологични условия на Стария континент засегнаха зърнените култури през този сезон, като прекомерните дъждове в Северозападна Европа и сушата и високите температури навредиха на царевичните посеви на изток. Миналата седмица френските фермери призоваха правителството да предостави финансова помощ заради катастрофалната реколта.

Фючърсите върху пшеницата в Париж се понижиха от най-високата си стойност през май. Изображение: Bloomberg

"Трябва да се върнем назад до 1983 г. и тогавашните 24,5 млн. тона, за да видим кога за последно е имало толкова слаба реколта във Франция", заяви Готие льо Молгат, директор на Argus Media France. "Цялата френска зърнена индустрия трябва да понесе последствията от този исторически спад в производството."

Въпреки лошите перспективи във Франция и по-ограничената реколта в Русия, пшеницата, търгувана в Чикаго, все още е близо до най-ниското ниво от четири години насам, тъй като реколтата в САЩ поддържа пазара добре снабден. През май пшеницата, търгувана в Париж, достигна най-високите си стойности от повече от година насам, тъй като сланата и дъждовете намалиха предлагането, но оттогава цените непрекъснато спадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още