fallback

Вторичните трусове от кери търговия в сърцето на пазарния срив още не са приключили

Въпреки забавянето на разпродажбите инвеститорите се опасяват, че предстои още волатилност

12:05 | 06.08.24 г.

Инвеститорите казват, че вторичните трусове от огромната кери търговия* (carry trade), която отекна на световните финансови пазари, все още не са приключили, като ще има още през следващите дни, засилвайки риска от сътресения при други активи, пише Ройтерс.

Американските борсови индекси Nasdaq Composite и S&P 500 ограничиха загубите до затварянето на пазарите в понеделник след бруталната тридневна разпродажба, а пазарите в Токио се възстановиха от подобно поражение във вторник.

Масовите разпродажби се случиха, след като по-високото от очакваното ниво на безработица в САЩ в петък предизвика опасения, че икономиката на САЩ се насочва към рецесия. Тревогите за пазарите бяха изострени от инвеститорите, които намалиха сделките, финансирани с йени, които бяха използвани за купуването на акции в продължение на години, след изненадващото повишаване на лихвите от Японската централна банка (ЯЦБ) миналата седмица.

Т.нар. кери търговия често се използва на валутните пазари, когато инвеститорите заемат пари от икономики с ниски лихви, например Япония или Швейцария, за да финансират инвестиции в активи с по-висока доходност – в случая акции – на други места.

Въпреки забавянето на разпродажбите инвеститорите се опасяват, че предстои още волатилност.

„Очакваме разпродажбите да продължат може би още няколко дни, тъй като обикновено тази... търговия е доста голяма“, казва Джъ Шън, ръководител на стратегиите за диверсификация в TIFF Investment Management. „Хората казват „чакайте, губим твърде много пари от разпродажбите. Нека да задържим на пауза и ще продадем още утре“.

Пълното разпродаване на тази финансирана с йени търговия вероятно ще отнеме дни, потенциално удължавайки пазарните сътресения, казва Джъ.

„Има твърде много кери търговия с йени, която тепърва трябва да бъде затворена“, казва Улф Линдал, главен изпълнителен директор на консултантската компания за институционални инвеститори Currency Research Associates.

Инвеститорите все още се затрудняват да разберат размера на тези сделки и каква част от евтиното финансиране е било разгърнато в акции.

Изчисления, направени от изследователската компания PivotalPath, показват, че стратегиите на хедж фондовете, които са най-засегнати от ралито на йената, са глобални макро количествени и управлявани фючърси, тъй като те имат кратка експозиция към японската валута. Скок на йената този месец показва загуба между 1,5% и 2,5% през август за индексите на тези фондове, изчислява моделът за експозиция на компанията.

„Много, много трудно е да се знае какъв е действителният размер на тези позиции и колко е хеджирано и колко не е хеджирано, и следователно какъв е натискът“, казва Кати Джоунс, главен стратег по инструментите с фиксирана доходност в Schwab. „Когато имате хедж фондове, които са с ливъридж, и може би има включени деривати, получавате доста значителна реакция“.

Разгръщане на риска

Някои парични мениджъри или стратегии за търговия вече намаляват риска през последните няколко дни.

„Импулсът определено се засили доста през последните няколко дни и това засяга всички класове активи“, казва Майк Глийсън, директор на алтернативните фондови стратегии в Acadian. „Така че имате този механизъм за реакция на множество класове активи, които отговарят по същия начин“.

Стив Сосник, главен търговец в IBKR Securities Services, казва, че търговията в неделя вечер и при отварянето в понеделник „е носела усещането за принудителна продажба“.

„Имаше известен нюанс „измъкни ме оттук“ в сделките преди отварянето на пазара и в началната търговия, който оттогава намалява“, казва Сосник.

Хедж фондовете започнаха да намаляват риска преди около две седмици, когато акциите стартираха поевтиняването си. Morgan Stanley изчисли на 25 юни, че макро хедж фондовете могат да разпродадат 110 млрд. долара през следващите седмици, ако пазарите се влошат допълнително.

За някои инвеститори фактът, че Nasdaq спадна с 10% под рекорда си от 18 647,45 пункта на 10 юли, е още едно предизвикателство пред бързо и устойчиво възстановяване.

„Повечето хора все още не са разпродали нищо, защото смятат, че това е просто редовна корекция“, казва Линдал от Currency Research Associates. „Това е сериозно нещо, не е само редовната корекция. Нямате отворени празнини за 4% или 5% в основните индекси и след това те да се възстановят. Предстои сериозен срив“.

В понеделник вечерта фючърсите на американските индекси отвориха на зелено, което показва, че инвеститорите се възползват от по-ниските оценки.

„Виждаме добър брой хора, които искат да бъдат купувачи при този спад. Мисля, че това вероятно ще ни даде по-скоро двупосочен пазар“, казва Джоунс от Schwab.

*Кери търговия (carry trade) е стратегия на заемане на средства във валута на страна с ниски лихви и инвестирането им в активи с висока доходност, като валутната двойка се подбира така, че да се спечели и от движението на валутните курсове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още