fallback

Петролът поскъпва заради опасения за намаляване на доставките от Близкия изток*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 97 цента, или 1,27%

09:15 | 06.08.24 г. 6

Цените на петрола се повишават с по над 1% във вторник, намалявайки загубите от предходната сесия, поради опасения за доставките на фона на ескалиращия конфликт в Близкия изток, по-добрите данни за сектора на услугите в САЩ и намаляването на производството в либийското петролно находище „Шарара“, предава CNBC.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 97 цента, или 1,27%, до 77,27 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1,14 долара, или 1,56%, до 74,08 долара за барел.

В понеделник и двата бенчмарка поевтиняха с около 1% на фона на срива на световните фондови пазари.

Поевтиняването на „черното злато“ беше ограничено от нарастващите опасения, че Иран, ключов производител от Близкия изток, може да отмъсти на Израел и САЩ за убийството на политическия лидер на „Хамас“ в Техеран и израелската атака, при която беше убит военен командир на „Хизбула“ в Ливан, което може да доведе до по-широк регионален конфликт.

Вчера най-малко петима американски служители бяха ранени при нападение срещу военна база в Ирак. Не е ясно дали нападението е свързано със заплахите за ответни действия.

"Изглежда, че „черното злато“ е възстановило част от загубите си, тъй като по-широките опасения за възможна ескалация на конфликта в Близкия изток продължават да засилват опасенията на петролния пазар. Възможността за всеобхватна война в Близкия изток става реална, което заплашва световните доставки", посочва Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Вашингтон настоява страните да предадат на Иран, че ескалацията не е в неин интерес, заяви говорител на Държавния департамент в понеделник.

Петролът е подкрепен и от новите данни, показващи, че активността в сектора на услугите в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, се е възстановила от четиригодишното дъно през юли.

Суровината поскъпна и на фона на по-широко рали на азиатските капиталови пазари, след като те се сринаха в понеделник.

Опасенията за намален добив в либийското петролно находище „Шарара“ с капацитет 210 хил. барела на ден също оказват влияние на цените. Добивът в находището, което е едно от най-големите в страната, се е свил с около 20% поради продължаващи протести.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още