fallback

Японските акции повеждат възстановяването на пазарите в региона*

Индексът Nikkei отскочи с 8% в началото на търговията

08:20 | 06.08.24 г. 1

Японските пазари отчетоха рязък скок при отварянето във вторник, подкрепяйки възстановяването на разтърсените азиатски борси и дори предизвикайки спирания на трансграничната търговия на някои, след като служители на централната банка казаха всички правилни неща, за да успокоят нервите на инвеститорите, съобщава Ройтерс.

Основният индекс Nikkei скочи с повече от 8% до над 34 хил. пункта в първите минути на търговията, отскачайки рязко от нивото на затваряне от 31 458 пункта в понеделник. Индексът се срина с 12,4% в най-лошата си разпродажба от срива в Черния понеделник през 1987 г. Към момента индексът отчита повишение от 8,3% до 33 670 пункта.

Останалите пазари в региона също са на зелено, като най-силен ръст отчита южнокорейският индекс Kospi - от 3,4% до 2524,65 пункта.

Wall Street също изглежда по-стабилен, като фючърсите върху основния индекс S&P 500 отскачат с 1,38% в ранната търговия, а тези върху Nasdaq се покачиха с 1,83%. S&P 500 отписа 3,00% от стойността си в понеделник, а Nasdaq Composite – 3,43%.

„След спиращите дъха исторически движения, наблюдавани на азиатските пазари вчера, водени предимно от значителното ликвидиране на маржин позиции, очакваме стабилно насрещно рали при отварянето днес“, коментира Крис Уестън, ръководител на проучванията в брокерската къща Pepperstone.

Въпреки това той предупреждава, че нивото на подразбиращата се волатилност за Nikkei е огромните 70%, което предполага, че сътресенията вероятно ще продължат известно време.

„След такова яростно разтърсване на позиционирането чрез ливъридж, като японските банки са тотално разпродадени, ще трябва и най-смелите инвеститори да купуват с всякаква убеденост“, добавя той.

Валутите също изглежда обърнаха някои от резките движения от понеделник, като доларът се покачва до 145,15 йени, след като потъна с 1,5% в понеделник до 141,675 йени. Японската валута се повишава през последните сесии, тъй като инвеститорите бяха изтласкани от кери търговията, при която те заемаха йени при ниски проценти, за да купуват активи с по-висока доходност.

Доларът компенсира загубите си от смятания за сигурно убежище швейцарски франк, задържайки се на ниво от 0,8546 франка след достигнатото дъно от 0,8430 франка.

Доходността по държавните облигации също спада от най-ниските си нива, отчасти в отговор на възстановяването на индекса за услуги ISM в САЩ до 51,4 пункта за юли. Индексът на заетостта е скочил с 5 пункта до 51,1 пункта, което предполага, че докладът за заплатите от миналата седмица може да е надценил слабостта на пазара на труда.

„Измерването на дъното на такива исторически разпродажби е сложно и инвеститорите най-вероятно ще останат предпазливи, преди да налеят капитал обратно на пазарите на акции“, казва Борис Ковачевич, базиран в Австрия глобален макростратег в компанията за разплащания Convera.

„Въпреки това двойката долар-йена вече е спаднала с 12% след върха си преди пет седмици и е на територия на силни свръхпродажби. Следователно йената е уязвима към всякакви изненади в посока нагоре в макроданните на САЩ, което кара инвеститорите да преразгледат търговията в рецесия. Това би помогнало на японските акции да се стабилизират", казва той.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се върна на ниво от 3,83%, след като на един етап беше стигнала 3,667%.

Представители на Федералния резерв направиха всичко възможно, за да успокоят пазарите, като президентът на Фед за Сан Франциско Мери Дейли каза, че е „изключително важно“ да се предотврати спад на пазара на труда.

Дейли добави, че съзнанието ѝ е отворено за намаляване на лихвите, ако е необходимо, и политиката трябва да бъде проактивна.

Коментарите подкрепиха пазарните очаквания, че Фед ще намали с 50 базисни пункта лихвите на заседанието си през септември, като фючърсите предполагат вероятност от 87% за такова прекомерно движение.

Пазарът смята, че лихвите ще бъдат намалени с около 115 базисни пункта тази година и подобен темп през 2025 г.

При благородните метали златото не успя да се превърне в сигурно убежище на фона на твърденията, че инвеститорите прибират печалби, за да покрият загуби другаде. Спот цената на златото възлиза на 2409 долара за тройунция, след като загуби 1,52% в понеделник.

На енергийните пазари цените на петрола се повишават рано във вторник, тъй като новината, че няколко американски служители са били ранени при нападение срещу военна база в Ирак, породи опасения за по-широк конфликт.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се покачват с 1,10 долара, или 1,51%, до 74,04 долара за барел, а върху сорта Брент - с 94 цента, или 1,23%, до 77,24 долара за барел.

*Цените са актуални около 8:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още