fallback

Dow спада с 1000 пункта, Nasdaq се срива с близо 5%*

Акциите на производителя на чипове Nvidia поевтиняват с 9,6%

17:30 | 05.08.24 г.

Акциите на Wall Street поевтиняват рязко в понеделник на фона на опасенията за предстояща рецесия в САЩ, предаде CNBC.

По време на борсовата сесия в Азиатско-Тихоокеанския регион японският индекс Nikkei 225 се срина с 12% в най-лошия си ден след „Черния понеделник" през 1987 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones спада с 1040 пункта, или 2,6%. Технологичният измерител Nasdaq Composite губи 4,7%, а широкият пазарен показател S&P 500 се понижава с 3,5 на сто.

Страховете от влошаване на американската икономика са основният виновник за срива на световните пазари след разочароващия доклад за заетостта през юли в петък. Инвеститорите също така се опасяват, че Федералният резерв изостава с намаляването на лихвените проценти, подкрепяйки икономическото забавяне. Миналата седмица централната банка избра да запази лихвите на най-високото им ниво от две десетилетия насам.

Налице е също така охлаждане на неотдавнашния повишен интерес към търговия с акции на компании в областта на изкуствения интелект. Именно технологичните акции са сред най-зле представящите се в понеделник.

Акциите на производителя на чипове Nvidia се сриват с 9,6% в понеделник, след като в началото на сесията вече бяха поевтинели с повече от 23% спрямо скорошния си връх.

Акциите на Apple са надолу с повече от 5 на сто, след като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намали наполовина дела си в компанията.

Сред другите губещи са Tesla, чиито акции поевтиняват с 10%, както и Broadcom и Super Micro Computer, които регистрират понижения съответно със 7% и 12%.

В първия ден от седмицата индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион имаха първата възможност да реагират на неблагоприятните данни за заетостта в САЩ от петък. Загубата от 12,4% на Nikkei, който затвори на ниво от 31 458,42 пункта, доведе до допълнително напрежение на борсите. Загубата от 4451,28 пункта на индекса беше и най-голямата в пунктове в цялата му история.

Другите световни пазари също бяха сериозно засегнати. Цената на биткойна се срина от близо 62 000 долара в петък до около 52 000 долара в понеделник.

Европейският индекс Stoxx 600 спадна с 3%. Индексът на волатилността на CBOE последно беше на ниво от 46 пункта, след като достигна до 53 пункта - най-високото му ниво от първите дни на пандемията от Covid-19 през 2020 г.

Говори се и за оттегляне на "carry trade" търговията с йени, което утежни още повече спада на световните пазари, след като Японската централна банка повиши лихвените проценти миналата седмица. Йената поскъпва спрямо щатския долар, слагайки край на практиката на търговците да заемат средства в евтината валута, за да купуват други глобални активи.

"Това, което се случва, е болезнено", коментира Виктория Грийн, главен инвестиционен директор в G Squared Private Wealth, пред CNBC. "Мисля, че се абсорбира много от това, което се случи през уикенда между Berkshire и Apple. Има много лоши новини, които тепърва се оценяват."

"Това е отдръпване, корекция", посочва тя. "Вероятно в някакъв момент ще достигнем свръхпродажба."

В петък Nasdaq отбеляза трета поредна седмица на загуби, което доведе до спад на технологичния индекс с повече от 10% спрямо рекорда, поставен миналия месец. S&P 500 също отбеляза трета поредна загуба, като се понижи с 2% за седмицата. Дори индексът Dow Jones, който се представяше по-добре, прекъсна четириседмичната си победна серия, спадайки с 2%.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 3,726%, а тази по 30-годишните - до 4,042%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,89% до 102,29 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,68% до 76,29 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,73% до 72,98 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,4 на сто и се търгува на цена от 2435,1 долара за тройунция.

На този фон се наблюдава и срив на редица платформи за търговия. Според уебсайта за проследяване на прекъсванията Downdetector.com платформите за онлайн търговия Charles Schwab, Fidelity Investments и TD Ameritrade са били недостъпни за хиляди потребители.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още