fallback

Цената на суровата захар падна до най-ниското си ниво от 2022 г.

Най-активният договор поевтиня с 2,5% в Лондон до 17,64 цента за паунд

17:17 | 05.08.24 г.

Цената на суровата захар падна до най-ниското си ниво от близо две години насам, повлияна от пониженията на световните пазари. На този фон силните доставки от Бразилия и възможността за по-голямо производство в Индия увеличават перспективите за предлагане, предава Bloomberg.

Най-активният договор поевтиня с 2,5% в Лондон до 17,64 цента за паунд (1 паунд е равен на 0,45 кг), което е най-ниското ниво от октомври 2022 г. насам. Най-големият производител на захар в света, Бразилия, е изнесла около 20 млн. тона захар от началото на годината до юли, което е с 40% повече в сравнение с предходната година, според Клаудиу Ковриг, водещ анализатор в Covrig Analytics.

Цената на суровата захар падна до най-ниското си ниво от 2022 г. насам. Изображение: Bloomberg

Все пак темпото на износа може да бъде прекъснато от ноември до декември или дори по-рано, ако дъждовният сезон започне навреме през октомври, добави той.

Благоприятният мусон в Индия, вторият по големина производител в света, се очаква да увеличи добива на захарна тръстика, което ще допринесе за глобалното предлагане. Сезонът продължава от юни до септември и според Индийската метеорологична служба досега дъждовете са с 6% над нормата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още