fallback

Швейцарският франк достигна най-високата си стойност спрямо еврото от 2015 г. насам

В началото на днешната борсова сесия франкът поскъпна до 1,0856 за евро

12:32 | 05.08.24 г.

Швейцарският франк поскъпна в понеделник до най-високото си ниво спрямо еврото от близо десетилетие насам, след като големите загуби на фондовите пазари, опасенията за икономическото развитие в САЩ и в световен мащаб и напрежението в Близкия изток привлякоха инвеститорите към смятаната за по-сигурна валута, предаде Ройтерс.

Франкът поскъпна с около 3,5% спрямо еврото, след като Федералният резерв на САЩ задържа лихвените проценти без промяна миналата седмица.

В началото на днешната борсова сесия франкът поскъпна до 1,0856 за евро, което е най-високата му стойност от януари 2015 г., когато Швейцарската национална банка премахна ограничението, което беше въвела спрямо единната европейска валута.

Говорител на централната банка отказа да коментира силата на франка или дали финансовата институция може да се намеси на пазара, за да спре поскъпването на валутата.

Швейцарската централна банка намали лихвените проценти два пъти тази година на фона на опасенията на производителите в страната, че силната валута оказва натиск върху ключовия им експортен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още