fallback

Цената на петрола отстъпва минимално*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 4 цента до 76,77 долара за барел

09:48 | 05.08.24 г.

Цената на петрола се понижава в понеделник, докато опасенията за рецесия в САЩ, най-големият потребител на „черно злато“ в света, надделяват над страховете, че ескалацията на напрежението в Близкия изток може да повлияе на доставките от най-големия регион на производство, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 4 цента, или 0,1%, до 76,77 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват на ниво от 73,39 долара за барел, което представлява спад от 13 цента, или 0,2%.

Цените бяха повлияни от продължаващите сражения в Газа, като в неделя израелски въздушен удар порази две училища и отне живота на най-малко 30 души, съобщиха палестински официални лица, ден след като кръгът от мирни преговори в Кайро приключи без резултат.

Израел и Съединените щати се подготвят за сериозна ескалация в региона, след като Иран и нейните съюзници обещаха да отмъстят на Израел за убийствата на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания и Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската групировка „Хизбула“ миналата седмица.

"Ако този конфликт се засили, това може да се отрази на износа на суров петрол", посочват анализатори от ANZ.

Въпреки опасенията за ескалация на напрежението в Близкия изток, в петък цената на сорта Брент се понижи с повече от 3% и достигна най-ниската си стойност от януари насам. Междувременно WTI поевтиня с повече от 3% и достигна най-ниската си стойност от юни.

И двата контракта отбелязаха четвърта поредна седмица на загуби, което е най-голямата им губеща серия от ноември насам.

Цената на петрола се понижи и след като ОПЕК+, обединение между Организацията на страните износителки на петрол и други производители като Русия, реши се придържа към плана си за постепенно прекратяване на доброволните съкращения на добива от октомври.

Анализаторите очакваха ОПЕК+ да отложи постепенното прекратяване на доброволното намаляване на производството след третото тримесечие. Проучване на Ройтерс показа в петък, че добивът на „черно злато“ от ОПЕК е нараснал през юли въпреки намаленията на производството.

В САЩ броят на действащите петролни платформи е бил стабилен на ниво от 482 през миналата седмица, съобщи Baker Hughes в седмичния си доклад.

Слабите икономически данни в световен мащаб натежаха върху цените на петрола поради опасенията, че бавното възстановяване на световната икономика ще намали потреблението на горива.

Публикувани миналата данни седмица, показаха, че икономиката на САЩ е създала по-малко работни места от очакваното през миналия месец, докато заводите в САЩ, Китай и Европа са продължили да се борят със слабото търсене.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още