fallback

Здравко Пиринлиев: Много важно е как Фед ще комуникира с пазарите при свалянето на лихвите

Големите инвестиции в AI са оправдани дългосрочно въпреки краткосрочните трусове, посочи инвестиционният анализатор

20:00 | 02.08.24 г.

Много важно е как Федералният резерв ще комуникира с пазарите при свалянето на лихвите. Твърде голямо понижение може да внесе притеснение сред пазарните играчи, което да внесе корекция на капиталовите пазари. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи инвестиционният анализатор в "БенчМарк Финанс" Здравко Пиринлиев.

Според него не е изключено да видим отлив на капитали от големите индекси и компаниите с мега пазарна капитализация и тези пари да се пренасочат в по-малките компании и в индекси като Russell 2000, който „може да се представи доста добре“.

„В разгара на сезона на отчетите по време на вчерашната търговия в САЩ акциите отбелязаха лоша сесия, докато облигациите се радваха на ръстове. В последните дни се събраха много важни макроикономически фактори, които повлияха на тези движения. Витае разбирането, че лятото е скучен сезон на капиталовите пазари, но 2024 г. опровергава това твърдение“, посочи инвестиционният анализатор.

Пиринлиев обясни, че основната динамика в момента се дължи на данните със свиване на производствената активност в Америка, които разочароваха инвеститорите. „И сега те си задават един основен въпрос, свързан с това дали Федералният резерв не е закъснял със свалянето на лихвите“, отбеляза анализаторът и добави, че очаква понижение на лихвените проценти през септември, като то може да е с 0,5 процентни пункта, вместо 0,25.

По думите му сред отчетите в групата на така наречената „Великолепна седморка“ няма големи изненади. „Tesla разочарова инвеститорите, тъй като отчете спад голям спад при печалбата и се наблюдаваше промяна във фокуса на компанията. Tesla искаше да се насочи към производството на по-достъпни електромобили за обикновения потребител, но амбициите на главния изпълнителен директор Илон Мъск за автономно управлявано такси надделяха“, разкри Пиринлиев. И добави, че Microsoft отчете по-добри от очакваните резултати, но това не е достатъчно за инвеститорите, като „в търговията извън редовната сесия цената на акциите потъна с около 7%, но после коригира загубите“.

Анализаторът е на мнение, че инвеститорите имат твърде големи очаквания от тези компании и очакват свръх добри резултати, задават си и въпроса дали огромните инвестиции в изкуствен интелект ще дадат възвращаемост.

„Изкуственият интелект е следващото голямо нещо. В краткосрочен план е възможно тези компании да разочароват, възможно е да се случват неща, които да притесняват инвеститорите, но ако гледаме големия тренд нещата са във възходяща посока. NASDAQ 100 и целият технологичен сектор в последната година и половина реагира толкова положителен начин“, припомни анализаторът.

Защо бизнес моделът на Meta не ѝ позволява екстремно развитие, както на другите от „Великолепната седморка“? Какво означава волатилност в цените на акциите на Nvidia? Сбърка ли Фед със забавянето на основния лихвен процент? Как се пренася паричната политика в корпоративните отчети?  Защо оптималното позициониране е между акции и облигации?

 Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още