fallback

Златото се доближава до рекорд след разочароващите данни за пазара на труда в САЩ*

Благородният метал поскъпна с 1,3% до 2477,68 долара за тройунция

16:27 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото се доближи до нов рекорд, след като по-слабите от очакваното данни за работните места в САЩ потвърдиха очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти скоро, предаде Bloomberg.

През юли наемането на служители в САЩ се е забавило повече от прогнозираното, а равнището на безработица се е повишило до най-високото си ниво от близо три години. Това предполага, че пазарът на труда в страната се охлажда по-бързо, отколкото сочат други данни.

Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили само със 114 000 през юли, което е по-малко от отчетените 179 000 през юни и под прогнозата на Dow Jones за 185 000. Равнището на безработица в САЩ се е покачило до 4,3%, което е най-високото ѝ равнище от октомври 2021 г. насам.

Средното почасово заплащане, което е внимателно наблюдаван инфлационен барометър, се е увеличило с 0,2% за месеца и с 3,6% спрямо предходната година. И двете стойности бяха под съответните прогнози за 0,3% и 3,7%, сочат още оповестените в петък данни.

Доходността по държавните ценни книжа и доларът се понижиха след публикуването на данните, което помогна за поскъпването на благородния метал с цели 1,3% до 2477,68 долара за тройунция. Това е по-малко от 10 долара по-малко от историческия връх от 2483,73 долара, достигнат миналия месец.

В сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че централната банка може да намали лихвите на следващото си заседание, ако данните продължат да подкрепят тезата, че инфлацията в САЩ отслабва. В края на двудневното си заседание вчера финансовата институция запази лихвените проценти без промяна.

*Данните са актуални към 16:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още