fallback

"Алкомет" увеличава продажбите за полугодието, но остава на загуба

Най-сериозен ръст на търсенето компанията отчита при валцовите продукти

12:45 | 02.08.24 г.

Тенденцията за ръст на приходите на „Алкомет“ АД, която беше отчетена през първото тримесечие на 2024 г., се задържа и през второто. Заради увеличението на разходите обаче дружеството отчита загуба, която се задържа сравнително стабилна – около 1,7 млн. лева за тримесечието, колкото и през първата четвърт на годината.

Това се вижда от индивидуалния отчет на дружеството към края на юни 2024 г., публикуван на сайта x3news.com.

Най-сериозен ръст на търсенето компанията отчита при валцовите продукти, докато при пресовите продукти, с изключение на продуктите за автомобилния и соларния сектор, има спад.

Що се отнася до разходите, ръстът на лихвите се отразява на разходите за лихви на компанията. Увеличават се и разходите за материали, персонал и външни услуги.

Производство и продажби на „Алкомет“ към края на юни

Произведеният алуминиев прокат от леярния цех на дружеството за първото полугодие на 2024 г. е 44 185 метрични тона, което е с около 29% повече в сравнение със същия период на 2023 г., отчитат от дружеството.

Произведената валцова и пресова продукция от дружеството за първото полугодие на 2024 г. е 38 873 метрични тона, което е с около 41% повече в сравнение със същия период на 2023 г.

Продажбите на валцови продукти нарастват с над 60% на годишна база към края на юни, докато при пресовите има спад от над 10% като цяло. По-слабото търсене на тези продукти свидетелства за по-бавното възстановяване на сектори като строителство и изпълнение на инфраструктурни проекти, които, както изглежда, по-силно са били засегнати от икономическата стагнация през 2023 г., посочват от компанията.

Търсенето на валцови продукти расте заради логистичните предимства на европейските производители предвид усложнената геополитическа обстановка и ръстът на търсенето от страна на производителите на климатични системи, както и от хранително-вкусовата промишленост. Продажбите на листа и ленти например нарастват със, съответно, над 115% и 92% на годишна база, домакинското фолио – с над 65%, обмазаното фолио – с почти 44%, финсток – с близо 26%, техническо фолио – с 9%.

При пресовите продукти, които отчитат спад като цяло, се увеличават продажбите на боядисани профили за вътрешни и външни интериорни и фасадни конструкции за солари и за автомобилната индустрия със 74%. При стандартните профили увеличението на продажбите е малко над 3%. При специалните и елоксираните профили има спад в търсенето спрямо второто тримесечие на 2023 г. година, съответно, с почти 29% и 31%.

Традиционно силните за „Алкомет“ пазари като Германия, Италия, Полша, Испания, както и САЩ, запазват позициите си и през второто тримесечие на годината.

Финансово представяне на дружеството към края на юни

Нетните приходи от продажби на „Алкомет“ към края на юни възлизат на почти 264,3 млн. лева към края на юни в сравнение с 251,6 млн. лева към края на юни 2023 г., или са с 5% повече на годишна база.

От тях продажбите на продукция възлизат на почти 262,2 млн. лева при 249,7 млн. лева година по-рано, което също е с 5% повече на годишна база.

Общите разходи на дружеството за полугодието са за над 268,2 млн. лева при над 247,8 млн. лева година по-рано, или с над 8% повече на годишна база.

Компанията отбелязва близо 6% увеличение на разходите за материали до над 204,2 млн. лева (две трети от общите разходи на дружеството) от над 170,4 млн. лева година по-рано.

С над 21% се увеличават разходите за външни услуги до малко повече от 11 млн. лева към края на юни при 9,1 млн. лева към края на юни 2023 г. Също с 21% нарастват разходите за персонал в абсолютна стойност до близо 27,5 млн. лева от 22,7 млн. лева.

Най-силно е увеличението при разходите за лихви – над 41%, до над 2,9 млн. лева от малко повече от 2 млн. лева година по-рано.

Компанията отчита загуба за над 3,3 млн. лева към края на юни при 3,7 млн. лева печалба към края на юни 2023 г. За тримесечието загубата е почти 1,7 млн. лева, както и през първото тримесечие.

Нетният паричен поток от оперативна дейност е отрицателен в размер на почти 32,5 млн. лева при положителен за над 30,3 млн. лева година по-рано. Положителен е нетният паричен поток от финансова дейност в размер на над 38,1 млн. лева, като основният източник на средства са заеми. Постъпленията от заеми обаче се свиват наполовина до 153,6 млн. лева от 342,8 млн. лева.

Паричните средства на дружеството за отчетния период възлизат на 690 хил. лева при 568 хил. лева година по-рано.

Акциите на „Алкомет“ поевтиняват с почти 13% в последната година, а пазарната капитализация на дружеството достига почти 123,9 млн. лева.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още