fallback

Инвеститорите обръщат поглед към конвертируемите облигации

Компании като Lyft и Snap набират пари чрез емитиране на такива книжа

12:36 | 04.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По-малките компании се чувстват добре относно своите перспективи. Сега мнозина бързат да емитират евтин дълг, който кара инвеститорите да залагат, че акциите им ще се покачат, пише колумниста на Wall Street Journal Вики Хуанг.

Досега тази година листнатите в САЩ компании са емитирали облигации на стойност 48,6 милиарда долара, които биха могли да се превърнат в акции, ако самите акции се покачат до определена цена. Това е най-голямото емитиране на конвертируеми облигации от 2021 г., когато почти нулевите лихвени проценти по време на пандемията предизвикаха бум, според Dealogic.

Със съживяването на акциите на по-малките компании през последните седмици се очаква издаването на конвертируем дълг да продължи да нараства. Изненадващо благоприятните данни за инфлацията през юли почти убеди инвеститорите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите през септември (той се въздържа да направи това в края на юли – бел. прев.). Това предизвика втурване към акции на проблемни компании, които вероятно ще се възползват повече от по-ниските разходи за заеми.

„През последните няколко седмици компаниите с малка капитализация наистина се представят по-добре от тези с голяма. И това доведе до подем при конвертируемите облигации“, коментира Майкъл Милър, главен изпълнителен директор на Wellesley Asset Management, която е специализирана в инвестиране в конвертируеми облигации.

Вълнението около изкуствения интелект и очакванията за намаляване на лихвените проценти помогнаха за покачването на индекса S&P 500 с 14% за годината, въпреки неотдавнашните разпродажби, предизвикани от ротация встрани на технологичните гиганти, коментира още Вики Хуанг.  Според нея широкият подем на пазара вдигна всички видове активи, от акции на сини чипове до по-рисковите облигации с неинвестиционен рейтинг и заеми с ливъридж.

Въпреки това мнозина очакват, че дните на ултраниските ставки са вероятни отминали. Това насърчи компаниите да се върнат към пазара на конвертируем дълг, където разходите за заеми са по-ниски, отколкото в други части на пазара на корпоративни облигации.

Спестяванията могат да бъдат значителни. Средният купон на конвертируемите облигации, емитирани тази година, е 2,6%, според данни на Barclays. За сравнение, средната доходност на облигациите с неинвестиционен рейтинг е около 8%.

През февруари компанията за споделено пътуване Lyft издаде конвертируеми облигации на стойност 460 милиона долара с падеж през 2029 г., които плащат 0,625% годишно. Те могат да се превърнат в акции, ако цената на акциите на Lyft достигне 21,08 долара. Към края на юли акциите струваха над 12 долара.

Компанията за социални медии Snap през май издаде конвертируеми облигации за 750 милиона долара с падеж през 2030 г., които плащат 0,5% годишно. Акционерите могат да превърнат тези облигации в акции, ако цената на акциите на Snap достигне 22,18 долара. Към края на юли акциите струваха над 13 долара.

„В среда на по-високи за по-дълго лихвени проценти компаниите могат да получат значителни купонни спестявания чрез конвертируеми облигации, отколкото чрез обикновен дълг“, посочва Вену Кришна, стратег в Barclays.

С очертаващите се намаления на лихвените проценти и по-доброто представяне на малките капитализации спрямо основните индекси ежедневните инвеститори също се обръщат към конвертируемите облигации. Те са добавили 367 милиона долара тази година към взаимните и борсово търгуваните фондове, фокусирани върху конвертируем дълг. През 2022 и 2023 г. те бяха изтеглили общо 11 милиарда долара от тези фондове, според данни на LSEG.

Конвертируемите облигации дават на инвеститорите начин да получат голяма потенциална възвръщаемост, като същевременно защитават главницата. В много случаи инвеститорите получават парите си обратно, ако падежът на дълга настъпи без акциите да достигнат целевата цена. Индексът ICE BofA за конвертируеми облигации донесе 3,2% тази година, изпреварвайки облигациите от инвестиционен клас и инструментите с фиксиран доход като цяло.

Друг начин, по който компаниите набират пари, е чрез продажба на допълнителни акции, което обикновено е непопулярно сред инвеститорите, тъй като размива дяловете им. При конвертируеми облигации акционерите често не се притесняват толкова от потенциалното размиване, тъй като цената на акциите ще трябва да се повиши значително.

Ползите са привлекли повече компании с инвестиционен рейтинг, казват анализатори. Това дава повече сигурност на инвеститорите, тъй като конвертируемите облигации обикновено се предпочитат от компании с по-нисък кредитен рейтинг.

Технологичният гигант Alibaba и други китайски акции, регистрирани в САЩ, също са големи емитенти на конвертируем дълг през последните месеци. Те използват пазара, за да финансират обратно изкупуване на акции и да добавят щатски долари към баланса си, които след това могат да използват за задгранична експанзия и инвестиции, коментира Майкъл Йънгуърт, който отговаря за глобалните стратегии с конвертируеми облигации в BofA Securities.

Все пак има рискове. Неотдавнашното покачване на акциите с малка капитализация може да загуби сила и Фед може да не намали лихвите толкова скоро, нито толкова пъти, колкото се очаква. С течение на времето високите лихвени проценти биха могли също да навредят на рентабилността на по-малките компании, затруднявайки изплащането на дълга им, като същевременно натежат и върху цените на акциите им.

Конвертируемите облигации също така са обикновено по-уязвими от традиционните облигации към спадове на фондовия пазар. И много инвеститори се притесняват от скок на волатилността около президентските избори през ноември.

„Ние по-скоро дискутирахме емитиране преди повишената волатилност около изборния цикъл“, споделя Брайън Голдстийн, който ръководи конвертируемата практика в консултантската фирма Matthews South.

* Публикацията има информационен характер и не е препоръка за инвестиционни решения!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 04.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още