fallback

Ценaта на петрола върви към четвърти пореден седмичен спад*

В петък отбаче фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 62 цента

09:26 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се повишава в петък, но все още е напът към четвърти пореден седмичен спад, тъй като признаците за разочароващ ръст на търсенето на горива в световен мащаб надделяха над опасенията за прекъсване на доставките, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 62 цента, или 0,8%, до 80,13 долара за барел. Тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 62 цента до 76,93 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с около 7,3% през последните четири седмици, което е най-дългата им серия от последователни седмични загуби през тази година.

Разочароващите икономически данни от най-големия вносител на петрол Китай и проучване, показващо по-слаба производствена активност в Азия, Европа и САЩ, повишиха риска от недостатъчно силно глобално икономическо възстановяване, което ще натежи на потреблението на „черно злато“.

Спадът на производствената активност в Поднебесната империя също потисна цените, увеличавайки опасенията за ръста на търсенето, след като данните за юни показаха, че вносът и активността на рафинериите са били по-ниски спрямо миналата година.

Вносът на суров петрол в Азия спадна през юли до най-ниското си ниво от две години насам, отслабено от недостатъчното търсене в Китай и Индия, сочат данни на LSEG Oil Research.

Инвеститорите в „черно злато“ следят с предпазливост и събитията в Близкия изток, където убийствата на висши военни лидери на свързаните с Иран групировки „Хамас“ и „Хизбула“ породиха опасения, че регионът може да се окаже на ръба на всеобща война, което заплашва да наруши доставките.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още