fallback

Уорън Бъфет продаде акции на Bank of America за 3,8 млрд. долара

Очаква се конгломератът му да продължи да продава, докато делът му във втората по големина банка в САЩ намалее до под 10%

08:08 | 02.08.24 г.

Berkshire Hathaway, управлявана от милиардера Уорън Бъфет, продължи да продава акции на Bank of America и се е освободила от книжа на обща стойност 3,8 млрд. долара на втората по големина банка в САЩ от средата на юли насам, пише Ройтерс.

Berkshire е продала приблизително 19,2 млн. акции на Bank of America за около 779 млн. долара между 30 юли и 1 август, сочат регулаторни документи, публикувани в четвъртък вечер.

Конгломератът на Бъфет е продал 90,4 млн. акции на Bank of America от 17 юли.

Той остава най-големият акционер на базираната в Шарлът, щата Северна Каролина, банка, като притежава 942,4 млн. акции, или около 12,1% от общия обем акции, на стойност около 37,2 млрд. долара.

Очаква се Berkshire да продължи да обявява продажби, докато делът намалее до под 10%. Тя ще обяви отчета си за второто тримесечие в събота сутринта.

Продажбите започнаха, след като цената на акциите на Bank of America се повиши с около две трети от края на октомври и те се търгуват на равнище, което е с над 1,2 пъти по-високо от номиналната им стойност.

Това увеличи стойността на книжата на Berkshire до над 45 млрд. долара, над три пъти повече от сумата от 14,6 млрд. долара, която тя плати за тях.

Berkshire инвестираше непрекъснато в Bank of America от 2011 г., когато купи привилегировани акции на стойност 5 млрд. долара.

Покупката беше сигнал за доверието на Бъфет в способността на главния изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан да възстанови стабилността на банката след финансовата криза през 2008 г.

93-годишният Бъфет, който е един от най-уважаваните инвеститори в света, заяви пред CNBC през април 2023 г., че харесва „изключително“ Мойнихан и тогава беше категоричен, че не иска да продава акции на банката.

Berkshire се намира в Омаха, щата Небраска. Сред инвестициите ѝ са компанията за застраховка на автомобили Geico, железопътната компания BNSF и редица други компании в областта на застраховането, енергетиката, промишлеността и търговията на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още