fallback

Акциите на банките поведоха разпродажбите на европейските борси

Намаляването на основните лихвени проценти може да свие лихвените маржове, ключов източник на доходи за кредиторите

20:57 | 01.08.24 г.

Европейските акции затвориха сесията със силни спадове, като банките поведоха разпродажбите.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,23% до 511,83 пункта, след като докосна двуседмичен връх в предишната сесия.

От секторите в бенчмарка банковите акции поевтиняха средно с 4,5% - най-големият еднодневен спад от март 2023 г., когато Credit Suisse колабира, а банковият сектор в САЩ преживяваше силни трусове заради няколко фалита на регионални банки.

В Германия DAX се понижи с 2,3% до 18 083,05 пункта, във Франция CAC 40 спадна с 2,14% до 7370,45 пункта, а във Великобритания FTSE 100 изтри 1,01% до 8283,36 пункта.

Акциите на Societe Generale се сринаха с почти 9% в сесията, след като кредиторът намали насоките си за нетния лихвен доход от операциите на дребно във Франция. Прогнозата засенчи финансовите резултати на банката за второто тримесечие, пише Ройтерс.

Акциите на HSBC в Лондон поевтиняха с 6,5% в сесията.

Френската разплащателна компания Worldline изтри над 15% от пазарната си оценка заради влошените перспективи до края на годината.

Същевременно акциите на производителя на луксозни автомобили Rolls-Royce поскъпнаха с над 11%, като достигнаха рекордно високо ниво, след като компанията възстанови дивидента си и повиши прогнозата си за печалбата на фона на силните резултати за първата половина на тази година.

В Германия акциите на BMW поевтиняха с 3,1%, след като автомобилният производител отчете по-нисък от очакваното марж на печалба от основния си бизнес през второто тримесечие на 2024 г.

Паричната политика беше във фокуса на инвеститорите. Английската централна банка намали в четвъртък основната си лихва от 16-годишен връх. Решението на централната банка е твърдо, въпреки скорошните признаци за нестабилност в инфлацията на услугите и заплатите. Това беше отразено в изявлението на управителя Андрю Бейли, който не предостави насоки кога можем да очакваме следващото намаление, коментира Матю Ландън, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Private Bank.

По-ниските лихви биха могли да натежат върху лихвените маржове, ключов източник на доходи за кредиторите, което обяснява разпродажбите на банковите акции.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза в сряда, че лихвените проценти могат да бъдат намалени още през септември, ако икономиката на САЩ следва очаквания път, припомня Ройтерс.

Що се отнася до икономическите данни, производствената активност в еврозоната се е свила през юли, според индекса на мениджърите по покупките (PMI), който достига 45,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още