fallback

"Булметал" отчита спад на продажбите, но ръст на печалбата към края на юни

Износът на опаковки, който формира две трети от приходите, се свива, докато продажбите на вътрешния пазар нарастват

15:23 | 01.08.24 г.

Производителят на метални опаковки за храни и за химическата индустрия „Булметал“ отчита спад на приходите за първата половина на 2024 г. в сравнение с първата половина на 2023 г., според индивидуалния финансов отчет на дружеството, публикуван на сайта x3news.com.

Заради контрола върху разходите обаче компанията успява да реализира ръст на печалбата за отчетния период.

Износът, който формира две трети от приходите, се свива, докато продажбите на вътрешния пазар нарастват. Последните все още не са в състояние да компенсират понижението при износа.

Общият финансов дълг на компанията се понижава с 13% спрямо края на декември 2023 г. и в края на второто тримесечие на 2024 г. възлиза на почти 25,7 млн. лева. Съответно съотношението финансов дълг към общи активи се подобрява на 24% спрямо 28% в края на 2023 г., а дълг към собствен капитал пада от 56% в края на 2023 г. на 41% в края на юни 2024 г.

Продажби по пазари

Продажбите на опаковки на „Булметал“ спадат с почти 5% към края на юни до над 34,5 млн. лева от 36,2 млн. лева към края на юни 2023 г.

Износът формира две трети от продажбите, като спада с почти 10% до 23 млн. лева от 25,5 млн. лева година по-рано. Вътрешните продажби нарастват с почти 8% до 11,5 млн. лева за отчетния период от 10,7 млн. лева година по-рано.

Продажбите на опаковки се увеличават на пазарите България (8%), Германия (39%), Италия (6%), докато спадат в Румъния (15%), Гърция (22%) и други (13%). Спадът в Румъния и ръстът в Германия са свързани, тъй като клиент от химическата индустрия е пренасочил производството на опаковки от едната страна към другата.

Основен фактор за свиването на износа е волатилността на стоманата, както и презапасяването на клиенти от химическата и хранително-вкусовата индустрия с опаковки в края на 2023 г.

Структурата на приходите на “Булметал” по типове продукти остава стабилна през първото шестмесечие на 2024 г. с водеща роля на аерозолите и кутиите за хранително вкусовия сектор, които заедно заемат 63% дял от общите продажби.

Разходи и печалба

Общите разходи на дружеството спадат с близо 6% до малко над 3 млн. лева към края на юни в сравнение с малко над 35 млн. лева към края на юни 2023 г.

Понижението се определя от спада на разходите за материали с близо 22% до 19,2 млн. лева от 24,6 млн. лева година по-рано.

Общо себестойността на продажбите се понижава с 8% спрямо година по-рано и възлиза на почти 27,1 млн. лева благодарение на понижението при разходите за материали.

Спадът в разходите за енергия надхвърля 30% благодарение на инвестициите на компанията в енергийна ефективност и независимост, а и на по-евтините енергоносители.

Преките разходи за труд на компанията нарастват с 13%. Дружеството посочва, че за да остане конкурентно и в същото време да оптимизира разходите за специализирани кадри, участва в програми по наемането на чуждестранна работна ръка от страни като Украйна, Непал и др.

Заради първичното публично предлагане на акции на „Булметал“ има еднократно увеличение на административните разходи от над 42% на годишна база, допълват от компанията.

Така компанията приключва полугодието с 32% ръст на печалбата на годишна база до над 1,6 млн. лева от 1,2 млн. лева година по-рано.

Свързани компании:

Булметал АД(BMTL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още