fallback

Петролът поскъпва заради риска от разширяване на конфликта в Близкия изток*

Фючърсите върху сорта Брент прибавят към цената си 46 цента

09:28 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се повишава в четвъртък, увеличавайки печалбите от предходната сесия, след като убийството на политическия лидер на „Хамас“ в Иран повиши заплахата от по-широк конфликт в Близкия изток, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 46 цента, или 0,6%, до 81,30 долара за барел. Тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) прибавят към цената си 55 цента, или 0,7%, до 78,46 долара за барел.

Най-активните контракти и на двата бенчмарка поскъпнаха с около 4% в предходната сесия.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания беше убит в иранската столица Техеран в сряда. Смъртта му настъпи по-малко от 24 часа след като най-високопоставеният военен командир на базираната в Ливан групировка „Хизбула“ беше убит при израелски удар в Бейрут.

Убийствата засилиха опасенията, че 10-месечната война в Газа между Израел и „Хамас“ се превръща в по-широк конфликт, който може да доведе до нарушаване на доставките на „черно злато“ от региона.

„Петролните пазари основателно се притесняват, че убийството на Хания ще въвлече Иран по-пряко във войната с Израел. А това би могло да изложи на риск доставките на ирански петрол и свързаната с тях инфраструктура“, смята анализаторът Вивек Дхар от Commonwealth Bank of Australia.

Той посочва, че трейдърите са сериозно обезпокоени от възможността Иран да повиши напрежението чрез контрола си върху Ормузкия проток.

„Блокирането на ключовия воден път застрашава транспортирането на 15-20% от световните доставки на „черно злато“. При ограничения капацитет на тръбопроводите, които могат да заобиколят подобна блокада, Ормузкият проток се очертава като основен потенциален риск за затруднения на петролните пазари“, казва Дхар.

За повишаване на цените допринесоха и редица данни от САЩ, най-големият потребител на петрол в света, както и по-слабият долар.

Силното експортно търсене доведе до намаляване на запасите от суров петрол в САЩ с 3,4 млн. барела през седмицата, приключила на 26 юли, до 433 млн. барела, сочат данните на Американската администрация за енергийна информация (EIA) от сряда.

Същевременно в четвъртък доларовият индекс разшири загубите си от предходната сесия, след като Федералният резерв запази лихвените проценти непроменени, но остави отворена вратата за тяхното намаляване през септември. По-слабият долар може да засили търсенето на петрол от страна на инвеститорите, притежаващи други валути.

В дългосрочен план инвеститорите не са уверени в търсенето от страна на Китай, заяви анализаторът от Phillip Nova Приянка Сачдева, като добави, че това опасение ще продължи да ограничава ръста на цените на петрола.

Официалните данни от Китай в сряда показаха, че производствената активност е спаднала до петмесечно дъно през юли, докато фабриките се борят с намаляването на новите поръчки и ниските цени.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още