fallback

Европейските пазари записаха повишения след данните за инфлацията в еврозоната

Книжата на нидерландския производител на чипове ASML дадоха тласък на технологичния сектор

20:11 | 31.07.24 г.

Европейските фондови борси затвориха с повишения на основните индекси в сряда, запазвайки положителната инерция след данните за неочаквано ускоряване на инфлацията в еврозоната, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,79%, като технологичните акции поскъпнаха с 2,62%. Нидерландският производител на чипове ASML беше начело на ръста, като акциите му поскъпнаха с 10% след новина на Ройтерс, че компанията може да бъде освободена от ограниченията за износ на оборудване за производство на чипове за Китай.

Таблица: CNBC

Статистическата агенция на Европейския съюз съобщи в сряда, че основната инфлация в 20-те страни от еврозоната се е ускорила от 2,5% през юни до 2,6% през юли. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха този показател да остане без изменение.

Корпоративните отчети също остават във фокуса на вниманието. Акциите на британската банка HSBC поскъпнаха, след като тя регистрира лек спад на печалбата преди данъци през първата половина на годината, но въпреки това надхвърли очакванията на анализаторите, като обяви и обратно изкупуване на акции за 3 млрд. долара.

Книжата на производителя на спортни облекла Adidas поскъпнаха през деня, преди да отстъпят и да затворят с понижение на цената от 2%, след като компанията отчете 19% ръст на тримесечните продажби в Европа, въпреки че спадът на линията Yeezy, основана от Кание Уест, понижи резултатите в Северна Америка. Анализаторът на Deutsche Bank Research Адам Кокрън заяви, че основната новина в сравнение с предишното съобщение на Adidas за продажбите е разбивката по региони, която показва "впечатляващ" ръст от 9% в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още