fallback

S&P 500 се покачва преди решението на Фед за лихвените проценти*

Акциите на производителя на чипове Nvidia поскъпват с 8,8%

17:23 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Wall Street поскъпват в сряда, докато трейдърите анализираха новата порция тримесечни отчети на водещите технологични компании и се подготвят за решението на Федералния резерв за лихвените проценти, предаде CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 е нагоре с 1,1%, а технологичният измерител Nasdaq Composite нараства с 1,7 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones засега се движи без значителна промяна.

Акциите на Advanced Micro Devices поскъпват с повече от 8%, след като резултатите на компанията за второто тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите. Акциите на производителя на чипове Nvidia поскъпват с 8,8%, след като Morgan Stanley ги определи като най-добър избор за инвеститорите.

Междувременно акциите на Microsoft поевтиняват с близо 2%, след като стана ясно, че растежът на облачния бизнес на технологичния гигант се забавя. Цената на тези на Boeing е нагоре с около 2 на сто, след като производителят на авиационна техника обяви назначаването на нов главен изпълнителен директор. Фирмата също така отчете по-голяма от очакваната загуба и разочароващи приходи за второто тримесечие.

Акциите на Humana поевтиняват с повече от 7,5% заради слаби прогнози за бъдещата печалба.

Carvana и Qualcomm са сред компаниите, които ще представят отчетите си след края на борсовата сесия.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,098%, а тази по 30-годишните - до 4,352%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира понижение от 0,55% до 103,98 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 2,48% до 80,58 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 3,12% до 77,06 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,68 на сто и се търгува на цена от 2468,6 долара за тройунция.

Решението на Федералния резерв

Двудневната среща на централната банка на САЩ приключва в сряда, като инвеститорите се надяват, че председателят Джером Пауъл ще посочи времето и броя на очакваните през следващите няколко месеца намаления на лихвите.

„Инфлацията е с тенденция към забавяне, което подкрепя облекчаването на паричната политика“, заяви Сима Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management.

В момента пазарите виждат 100% вероятност за намаляване на лихвените проценти през септември на фона на признаците за охлаждане на инфлацията и повишаване на равнището на безработица в САЩ.

Федералният резерв иска да е сигурен, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%, преди да намали разходите по заемите. От юли миналата година Фед поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50%. От 2022 г. насам централната банка е повишила основната си лихва с 525 базисни пункта.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още