fallback

„Бианор Холдинг“ търси близо 24,6 млн. лева от инвеститорите

Ако дружеството набере пълната търсена сума в увеличението на капитала, пазарната му оценка ще достигне около 100 млн. лева

17:34 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

„Бианор Холдинг“ АД обяви, че отново ще увеличи капитала си. В съобщение, публикувано чрез Българската фондова борса (БФБ), от дружеството посочват, че решението е взето от съвета на директорите на заседание, проведено на 29 юли 2024 г.

Проспект е внесен в Комисията за финансов надзор на 30 юли 2024 г. Регулаторът трябва да го одобри в следващите седмици. „София Интернешънъл Секюритиз“ АД е инвестиционният посредник, който обслужва процедурата.

Дружеството този път търси близо 24,6 млн. лева от инвеститорите, като ще предложи нови до 4 096 711 безналични акции с право на един глас в общото събрание, всяка с номинална стойност в размер на 1 лев и емисионна стойност 6 лева.

Това е третото увеличение на капитала на „Бианор Холдинг“ в последната малко повече от година. В същия период тя осъществи и един сплит. Ако набере цялата търсена сума, компанията ще постигне пазарна капитализация около 100 млн. лева. Последната цена на сделка с акции на компанията е 6,1 лева.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 2,5 млн. нови акции.

Увеличението е с цел погасяване на задължение по мостово финансиране за придобиването на „Диджитал Лайтс“ ЕООД и набиране на средства за бъдещи придобивания на компании от ИТ сектора, поясняват от компанията. Дружеството започна серия от придобивания от март 2023 г. Първите сделки са за компаниите ITIDO и Databreathe, заради които компанията проведе увеличение на капитала и набра 8 млн. лева.

Месец и половина след това увеличение „Бианор Холдинг“ обяви увеличение на капитала със средства от неразпределената печалба. Акционерите получиха непаричен дивидент в размер на 5 729 595 лева.

През април тази година приключи последната процедура по увеличение на капитала, като дружеството набра 20 млн. лева. Ключов акционер в компанията чрез тази процедура стана фондът BlackPeak, заради който публичното дружество въведе управление с участието на два класа директори. Клас Б директорът, който играе ролята на контрольор на другите директори, е Росен Иванов, съосновател и управляващ партньор на BlackPeak Capital.

Междувременно дружеството придоби и компанията „ГоуТуАдминс Груп” ООД, както и „Булбера“ ООД, малко над 51% от „Прайм Холдинг“ и „Диджитал Лайтс“ ЕООД. С придобиването на последните две компании компанията обяви и ребрандирането си като Wiser Technology.

В продължение на години акциите на „Бианор Холдинг“ се търгуваха на алтернативен пазар на БФБ, тъй като нямаше почти никаква търговия с тях. С активизирането на придобиванията обаче и желанието да привлече повече инвеститори дружеството успя да подобри ликвидността и да премести акциите на основен пазар през септември 2023 г.

В последната година акциите на дружеството поскъпват с над 120%, а пазарната капитализация в момента достига почти 75,6 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още