fallback

Инвеститорите в САЩ се насочват към облигациите преди лихвите да паднат

Борсово търгуваните фондове с фиксиран доход са набрали рекордни суми през първото полугодие

19:00 | 01.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Фондовият пазар може и да бумти, но 2024 г. е годината на облигационния фонд на Уолстрийт, пише колумнистът на Wall Street Journal Джак Питчър.

Облигациите носят най-високата доходност от поколение, като лихвените проценти са напът да спаднат. Междувременно рекорден брой пенсионери се стремят да намалят риска в своите портфейли. Тази комбинация кара инвеститорите да наливат пари както в индексирани, така и в активно управлявани фондове. Уолстрийт вижда знаци за печалби.

Борсово търгуваните фондове (ETF-и) с фиксиран доход, листнати на американските борси, са получили близо 150 милиарда долара до края на юли, което е рекорд за този момент на годината. Когато разглеждаме взаимните фондове и ETF-те заедно, облагаемите облигационни фондове са отговорни за близо 90% от нетните притоци към фондове в САЩ през първото полугодие, според Morningstar.

След повече от десетилетие на нищожна доходност на облигациите и само две години след най-лошата година за облигациите в историята, комбинацията от високи лихвени проценти и спадаща инфлация предлага на инвеститорите рядка възможност за доход от инвестиции. Рик Рийдър, който контролира повече от 2 трилиона долара като главен инвестиционен директор на BlackRock за фиксиран доход, нарича настоящия период „златната ера на фиксирания доход“.

Решаващ фактор, променящ цените на облигациите, са очакванията на инвеститорите за краткосрочните лихвени проценти. Когато Федералният резерв започна да повишава лихвите през 2022 г., инвеститорите се насочиха към кешоподобни инвестиции. Сега, докато Уолстрийт залага, че намаленията на лихвените проценти по-късно тази година са почти сигурни, инвеститорите вместо това гледат към облигации, грабвайки доходността, която вече започна да намалява с покачването на цените на облигациите.

„Виждаме хора да се оттеглят от кеша в посока облигациите“, казва Рийдър. „Кешът носеше много доходност, но сега има усещането, че Фед ще започне да намалява лихвите и тази възможност вече няма да съществува.“

Облигационните фондове бяха благоприятно поле за индустрията за управление на пари, която се бореше с растежа на пасивното инвестиране и рязкото намаляване на таксите за управление. Докато инвеститорите до голяма степен започнаха да избягват активно управляваните фондове в акции, подбирачите на облигации процъфтяват.

От близо 1700 активно управлявани облигационни фонда, проследявани от Morningstar, 74% надминаха референтните си индекси през последната година. Активните облигационни ETF-и вече са с годишен рекорден приток след само пет месеца. И паричните мениджъри се опитват да спечелят от множеството нови предложения за активни фондове. Средните такси за ETF-и – за дълго намаляващи - всъщност се повишиха през 2023 г., според Morningstar, защото бяха стартирани толкова много активни фондове с по-високи такси.

Големи и малки инвеститори купуват различни категории фондове, някои по-рискови от други. Проследяващите индекси за ETF-и върху щатски ДЦК се превърнаха в любим инструмент за търговците на Уолстрийт за правене на лихвени залози. Инвеститори, които залагат, че намаляването на лихвените проценти скоро ще повиши цените на облигациите, инвестираха 6 милиарда долара в ETF върху дългосрочни ДЦК само през юни, което представлява 7% от техните активи в началото на месеца.

Активно управляваните фондове, инвестиращи в корпоративен дълг с неинвестиционен рейтинг, също са получили вложения. Най-популярният активен ETF с фиксиран доход тази година, AAA CLO ETF на Янус Хендерсън, инвестира в обезпечени заеми – ценни книжа, съставени от пакети корпоративни кредити с нисък рейтинг.

Много инвеститори също така просто купуват обикновени фондове, фокусирани върху общата възвръщаемост от дълга с най-висок рейтинг, приветствайки факта, че дори най-сигурната възвръщаемост в крайна сметка се усеща като смислена.

Тод МакКоначи, 62-годишен пенсиониран анализатор на корпоративен риск в Портлънд (Орегон), каза, че е прехвърлил значителна част от своя богат на акции пенсионен портфейл в облигационни фондове през последната година и половина.

Сега той притежава фондове, които купуват корпоративни облигации с висок рейтинг и по-високодоходни такива с нисък, заедно с държавни облигации на САЩ, закупени директно чрез правителствената платформа TreasuryDirect.

„Когато лихвените проценти бяха толкова ниски, държах някои индексни фондове на общия пазар на облигации и не обръщах много внимание, щастлив с купони от по 3%“, споделя МакКоначи. „Сега ситуацията е уау - някои от тези фондове носят 7,5% доходносст и мога да удвоя паричния си поток от лихвени плащания.“

Този ентусиазъм бележи доста голям обрат спрямо 2022 г. Повишаването на лихвените проценти смаза облигационните фондове, изпращайки облигационния индекс Bloomberg U.S. Aggregate надолу с рекордните 13%. Акциите също се понижиха, ужилвайки инвеститорите, които очакваха облигациите да смекчат спада в портфейлите им по време на пазарните сътресения. Класическият портфейл от 60% акции и 40% облигации имаше най-лошата си година след Голямата депресия (през 30-те години – бел. прев.)

Уолстрийт смята, че с това се е приключило, а анализаторите твърдят, че сега е моментът да се върнем към облигациите, преди референтните лихвени проценти да паднат отново, а с тях доходността по облигациите. Търговците на деривати сега калкулират приблизително 100% шанс Фед да намали лихвите през септември, а референтната доходност на 10-годишните държавни облигации е спаднала с повече от три четвърти от процентния пункт, след като достигна връх около 5% през миналия октомври.

„Интересът тази година беше доста широкообхватен“, коментира Матю Бартолини, ръководител на отдела за проучвания в Америките за ETF бизнеса на State Street. „Потоците бяха толкова големи и към толкова много различни продукти. Те идват от институции, мениджъри на богатства и търговци на дребно.

Друго просто обяснение за тазгодишните големи обеми при облигационните фондове: бичият пазар, който генерира неочаквани печалби в портфейлите от акции на хората, тласкайки инвеститорите да прехвърлят малко пари в облигации, за да балансират рисковете си.

„Само защото фондовият пазар побеждаваше облигациите толкова дълго време, хората трябва да купуват повече облигационни фондове, когато наближава ребалансирането“, посочва Райън Джаксън, старши мениджър и анализатор в Morningstar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още